Тази година ще местим стрелките на 24 срещу 25 март.

...
Тази година ще местим стрелките на 24 срещу 25 март.
Коментари Харесай

На Благовещение минаваме към лятното часово време

Тази година ще местим стрелките на 24 против 25 март. Това се постанова поради прекосяването ни към лятно часово време. Така в неделя (25 март, Благовещение) 3 часа през нощта ще стане 4.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея публично прилаганото време се измества нормално с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение. Лятното часово време е най-често употребявано в регионите с сдържан климат заради забележителните промени в съотношението светла/тъмна част от денонощието според от сезона от годината.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Специалистите поучават: с цел да влезете по-лесно в режим на работа и да се наспите на другия ден - Понеделник, на 26.03 е хубаво в неделя да станете 1-2 часа по-рано от нормалното. Така ще спите 2-3 часа по-малко. Това евентуално ще ви накара да заспите по-рано вечерта и по този начин имате по-голям късмет за наспиване за идващия работен / образователен ден. Спортуването също ще помогне за по-бърза отмалялост.

Най-застрашени са сърдечно болните, само че даже при хората, които не страдат от хипертония, не е изключено да се появят проблеми с кръвното налягане. Ако не сте задоволително съсредоточени на работното място или сте прекомерно раздразнителни – повода пък е в настройването на организма към промяната на ритъма.

Лятното часово време е най-често употребявано в регионите с сдържан климат, заради забележителните промени в съотношението светла/тъмна част на денонощието, според от сезона на годината.

През последните години редица страни се отхвърлят от потреблението на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, елементи от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015).

На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час обратно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР