Тази година ще донесе подобрение в положението на най-нископлатените служители

...
Тази година ще донесе подобрение в положението на най-нископлатените служители
Коментари Харесай

Нископлатените служители получават увеличение на заплатата, изпреварваща инфлацията

Тази година ще донесе усъвършенстване в ситуацията на най-нископлатените чиновници в Европа, защото покачванията на националните минимални заплати надвишават темпа на инфлацията в доста страни, сочи изследване на Европейски Съюз, представено от Bloomberg.

Ръстовете на заплащането в реално изражение през 2024 година демонстрират " превръщане на курса “ в наклонността към подкопаване на покупателната дарба от началото на 2023 година, написа Eurofound, организацията на Европейски Съюз за възстановяване на живота и изискванията на труд.

Благодарение на покачванията в заплащането тази година най-нископлатените чиновници са получили нарастване на приходите си над инфлацията от 2022 година насам, като понижават разликата със сънародниците си, получаващи междинни за страната приходи.

Ако погледнем един човек, получаващ минималната заплата, " има добра опция тази година да им е донесла усъвършенстване, изключително спрямо предишните години “, отбелязва Кристин Омаяр-Пинтар, старши началник на изследванията в Eurofound, която е координирала проучването.

Но картината може да е по-сложна, защото покупките на чиновниците с най-ниско възнаграждение не съставляват безусловно междинната кошница, въз основа на коята се пресмята инфлацията, а хора като студенти може да получават минималната заплата, само че да идват от богато домакинство, отбелязва тя.

Европейски Съюз одобри рамка за установяване на съответни минимални заплати и поощряване на договарянията по групови трудови договори през октомври 2022 година Системата влиза в действие през ноември, само че Омаяр-Пинтар споделя, че към този момент виждаме последствията от нея при определянето на минимални заплати.

Предварителният разбор от Eurofound обобщава най-новите размери на минималната заплата за 22 страни членки на Европейски Съюз и дава първични оценки за действителната стойност на всяко нарастване, като съпоставя измененията в националните минимални заплати от януари 2023 година до януари 2024 година и годишната инфлация в годината до декември 2023 година

Швеция, Австрия, Дания, Финландия и Италия нямат национална минимална заплата, само че имат избрани минимални заплати в групови трудови контракти, отбелязва Eurofound.

Националната минимална заплата се индексира автоматизирано единствено в Белгия, Франция и Люксембург. Механизмът се задейства, когато цените набъбнат над избран предел. Така през 2023 година минималната заплата в Белгия беше нараснала през декември, във Франция беше увеличена един път през април, а в Люксембург – три пъти.

Тези механизми остават спорни, като работодателите, а в някои случаи и държавните управления поддържат анулацията им, до момента в който профсъюзите желаят практиката да се резервира, отбелязва Eurofound. В Полша законът планува актуализиране на минималната заплата в средата на годината.

Някои страни членки започнаха да обвързват актуализирането на минималната заплата до избран % от междинната работна заплата.

В Словакия тя е 57% от междинната заплата, в случай че обществените сътрудници не договорят друга стойност, както направиха за 2024 година, като одобриха нарастването да е малко по-голямо от препоръчаното.

В България новата законова наредба беше приложена за първи път през февруари 2023 година и определя, че новата минимална заплата би трябвало да се равнява на 50% от междинната, напомня Investor.

В Естония се чака минималната заплата да доближи 50% от междинната до 2027 година, а в Ирландия – до 60 на 100 до 2026 година

Преговорите за груповите трудови контракти в страни без открита в закон национална минимална заплата предходната година не бяха лесни, отбелязва Eurofound. В Швеция се очакваше договарянията през 2023 година да са едни от най-трудните в актуалната история, само че в последна сметка минаха умерено от позиция на протестни дейности. Норвегия претърпя първата си стачка поради заплатите в частния бранш от Втората международна война, а в Австрия в релативно огромен брой браншове имаше стачки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР