Тази година седми клас завършват първите ученици, които учат по

...
Тази година седми клас завършват първите ученици, които учат по
Коментари Харесай

Кандидатстване след реформата: новите правила в изпитите за гимназия

Тази година седми клас приключват първите възпитаници, които учат по новите образователни стратегии в главния стадий на образованието след началото на промяната през 2016 година

Седмокласниците ще получат удостоверение за довеждане докрай на главно обучение, в което поотделно ще бъдат записани оценките от пети, шести и седми клас. За балообразуването при кандидатстване в гимназиите обаче ще се вземат единствено оценките от седми клас.

Това обясниха от Министерството на образованието и науката (МОН) за " Дневник " след запитвания на родители за кандидатстването.

Как се кандидатства

За да приключат главния стадий на образованието си, учениците държат два наложителни изпита - по български език и литература и по математика. Оценките от Националното външно оценяване, както е формалното име на изпитите, са част от общия бал за кандидатстване в учебните заведения от идната просветителна степен - гимназии, професионални учебни заведения и т. н. Според настоящия нов закон аплайват всички седмокласници - даже тези, които желаят да продължат в по-горен клас на същото учебно заведение. Учениците с двойки на изпитите вземат участие в конкуренцията дружно с останалите, само че с по-малък късмет за класиране.

За изпитите
 Кандидатстване след промяната: новите правила в изпитите за гимназия
© Красимир Юскеселиев
От тази година изпитите към този момент ще са с близо месец по-късно от до момента - на 17 юни по български език и литература, и на 19 юни - по математика. Ученикът може да се яви, само че единствено в случай че има предпочитание, и на национално външно оценяване по непознат език на 21 юни. Не е наложително изпитът да е по езика, който е изучавал в учебно заведение. Началният час и за трите дни е 9.00 ч.

Изпитите няма да бъдат разграничени на модули, както до момента, само че продължителността остава същата - 150 минути. За децата със специфични просветителни потребности ще бъдат дадени спомагателни 90 минути.

Тестът по български език и литература включва 25 задания. Част от тях са с избираем отговор, а друга - със свободен отговор. Последната задача изисква отговор от няколко фрази. Втората част на този изпит е преразказ с дидактическа задача.

Тази година за последно изпитът по български език и литература ще включва единствено творбите, изучавани по литература в седми клас. През 2020 година ще бъдат включени и творбите от шести клас, а през 2021 година - и от пети, т.е. от целия стадий на главното обучение.

Изпитът по математика е от 20 задания с избираем или свободен отговор.

Няма да има промени и при образуването на оценките от изпитите. Максималният брой точки, които ученикът може да получи на изпит, е 100.

Как се образува балът

Всяко учебно заведение дефинира по своя преценка метода, по който се образува балът за кандидатстване в обособените паралелки.
Максималният може да бъде 500 точки, като една от оценките от изпитите се удвоява или утроява. Другите точки идват от балообразуващите предмети, които се избират от самото учебно заведение. Важат единствено оценките от 7-ми клас. За Националната природо-математическа гимназия, в които се изискват положени изпити по други предмети - география, физика, химия, за бала се взимат точките от участия в регионален кръг на олимпиадите по съответните предмети. Някои профилирани учебни заведения - като Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК), учебните заведения по изкуствата и спортните учебни заведения, провеждат обособени изпити за кандидатстване.

Подаването на документите за присъединяване в приема в гимназиите ще е от 3 до 5 юли. Резултатите от първото класиране би трябвало бъдат оповестени до 11 юли, а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори стадий на класиране ще бъде на 23 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР