Тази година се отбелязват 20 години от атентатите на 11

...
Тази година се отбелязват 20 години от атентатите на 11
Коментари Харесай

20 години след атентата на 11 септември: Как се промени светът?

Тази година се означават 20 години от атентатите на 11 септември, които взеха хиляди жертви и белязаха цяло едно потомство. За изводите от тази покруса приказваха публицистите Константин Вълков и Симеон Гаспаров в " Денят стартира ".

Вълков изясни, че датата 11 септември не е определена инцидентно, а е основна. Това е датата, на която опитът на Османската империя да превземе Виена не съумява. По думите му оттогава до в този момент този конфликт сред цивилизациите от една страна християнството, а от друга исляма, кулминира точно на 11 септември.

" Днес ние всички живеем в 11 септември. Целият свят е един 11 септември. Всичкият този безпорядък, всичката тази комплицираност даже и тази вяра - ние сега сме като кутията на Пандора. 11 септември отвори тази кутията на Пандора и всичките тези неприятни неща, поставени в нея, само че в нея е поставено и нещо друго - вярата ", сподели журналистът Симеон Гаспаров.

Според него атентатите на 11 септември са създали нещо, което никой до тогава не е очаквал.

" За мен 11 септември е обвързван с една доста огромна покруса. Аз видях по какъв начин тази непорочност американска си отиде. имаше една наслада от живота да си американец, имаше един възторг и той се изпари ", добави още Гаспаров.



Според Константин Вълков главната причина за радикализацията на исляма е триумфът на Запада през 90-те години. Той разяснява и наредбата на Байдън за разсекретяване на документи от следствието на атентатите.

" Разкриването на тези документи не съм сигурен кой знае по какъв начин ще промени картинката, тъй като тя по-скоро беше подценена точно поради триумфът на Запада през 90-те години. Очакван беше този конфликт на цивилизациите тогава ", сподели Вълкова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР