Тази година се оказа ключова откъм избори в съдебната система.

...
Тази година се оказа ключова откъм избори в съдебната система.
Коментари Харесай

Избори и пак избори - какво предстои през новия "сезон" за съдебната система

Тази година се оказа основна откъм избори в правосъдната система. След измененията в Закона за правосъдната власт през юли за пръв път новите членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от професионалната квота бяха определени след гласоподаване на всички магистрати, а не посредством делегати, както до момента. След като през август правосъдната и законодателната власт бяха във почивка, в този момент завърналите се през септември депутати ще би трябвало да добавят състава на съвета с 11-членна парламентарна квота.

Предстои и избор на нов ръководител на Върховния административен съд (ВАС) - съдът, който управлява всички актове на властта. След ваканцията ще се наблюдава и по какъв начин работят последните законови промени, които политиците записаха преди лятото - в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). За последните обаче евентуално ще се произнесе Конституционният съд, откакто от адвокатурата дадоха знаци, че ще го сезират. Депутатите ще би трябвало да одобряват и антикорупционен закон, откакто планове показаха и ръководещият ГЕРБ, и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия. И двата антикорупционни плана обаче отнесоха рецензии от неправителствения бранш и юридическите среди.

Избор на членове за правосъдния съвет от Народното събрание

 Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ
© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ

Кандидатите, които партиите издигнаха, са 18. Най-много оферти направи левицата, откакто издигна шестима магистрати, ГЕРБ са с петима, " Патриотите ", Движение за права и свободи и " Воля " са с по две номинации. В последния вероятен за това ден се появи и кандидатура от Ангел Исаев, който не членува в никоя парламентарна група. Тяхното чуване от правната комисия ще бъде в четвъртък - на 7 септември. Промяна има и в разпоредбите за избор на членове на съвета от Народното събрание. Сега той би трябвало да стане с квалифицирано болшинство - 2/3 от гласовете на народните представители, или над 160 гласа. Т.е. съответният претендент ще би трябвало да бъде подсилен с болшинство от гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия или ГЕРБ и Движение за права и свободи. Досега постоянно изборът се е случвал с партийни сделки и на квотен принцип. Квалифицираното болшинство беше въведено по искане на Брюксел, с цел да няма партийна доминация, само че на процедура ще направи сделките още по-наложителни. По информация на " Дневник " тази година формулата е 4:3:2:2 - ГЕРБ: Българска социалистическа партия:ДПС:Обединени патриоти.

Повече за претендентите на депутатите четете тук

Мандатът на този правосъден съвет изтича на 3 октомври. По закон новият би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този период бил инструктивен. Съветът се състои от 25 членове - трима от които - така наречен трима огромни - ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор са членове по право. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкоз. Висш съдебен съвет е към този момент разграничен на две колегии - съдийска и прокурорска, които заседават поотделно, а съветът се събира в цялостния си състав на съвещания един път седмично.

Магистратите към този момент излъчиха своите представители през юли. Впечатляващ беше изборът на съдиите, които, от една страна, демонстрираха висока изборна интензивност, а, от друга, направиха своебразна опозиция против статуквото и избраха най-вече висши магистрати. Изборът на съдиите беше придружен от информация за спуснат лист с претенденти, които трябвало да бъдат определени. В последна сметка единствено един от определените фигурираше в този лист.

Избор на нов ръководител на Върховния административен съд

 Мандатът на настоящия началник на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември.
© Юлия Лазарова

Мандатът на настоящия началник на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември.

През ноември тази година ще изтече 7-годишния мандат на единия от така наречен тримата огромни - ръководителя на Върховния административен съд (ВАС), който управлява всички актове на властта - Георги Колев. За поста му бяха издигнати двама претенденти. Единият - Георги Чолаков, бе препоръчан от сътрудниците си в съда, а Соня Янкулова бе номинацията на трима членове във Висшия правосъден съвет (ВСС), част от така наречен малцинство.

Миналата седмица се организира общо заседание на магистратите във Върховен административен съд. На него те трябваше да изразят мнение по двете кандидатури. Стигнаха до гласоподаване, след което Чолаков получи 48 гласа, а Янкулова - 13. Някои съдии обаче, измежду които и Янкулова, дефинираха процедурата като дописване на закона. Според тях събранието би трябвало да изрази единствено мнение за професионалните качества на претендентите, а не да избира с гласоподаване един от тях. На предходното общо заседание, когато бе издигната номинацията на Чолаков, бяха признати правила - че би трябвало с гласоподаване - очевидно и поименно, да се поддържа един претендент. Но такова условие в закона няма, обясниха съдии, и по тази причина съгласно тях признатите вътрешни правила са дописване на закона.

На общото заседание участваха една трета от съдиите. Такива бяха и опасенията на членове на Висш съдебен съвет, които упорстваха изборът, който те ще създадат, както и общото заседание преди него да бъдат на по-късна дата - откакто е свършила правосъдната почивка и почивните дни през септември.

Друг спор сред кадровците на Темида стана дали този или идващият състав на съвета следва да избере нов началник на единия от двата висши съдилища, защото новия Висш съдебен съвет ще работи с определения ръководител. Освен това новият състав на кадровия орган на Темида би трябвало да встъпи в служба на 3 октомври, а мандатът на Колев изтича в края на ноември.

По негово персонално гледище обаче изборът за негов правоприемник ще бъде изработен от този състав на правосъдния съвет, и то малко след правосъдната почивка през лятото - на 11 септември. В ден, в който нормално няма съвещания на пленума на Висш съдебен съвет. Мотиви за това Колев не уточни. Предложението на комисията по атестиране и състезания беше изборът да е на 21 септември или през ноември.

За да бъде определен нов ръководител на Върховен административен съд са нужни гласовете на 17 от членовете на Висш съдебен съвет и потвърждаване от президента Румен Радев, който издава декрет за назначение.

В последния мониторингов отчет на Европейската комисия провеждането на транспарантен избор за ръководител на Върховен административен съд и нови членове на Висш съдебен съвет бяха посочени като изискване за отпадане на наблюдението.

Нов антикорупционен закон

Два плана за антикорупционен закон създадоха ръководещите и опозицията. Единият е на ГЕРБ, квалифициран от работна група в Министерството на правораздаването, другият - на Българска социалистическа партия. Преди началото на политическия сезон и двата плана бяха подложени на публично разискване.

 Избори и отново избори - какво следва през новия
© Надежда Чипева, Капитал

Българска социалистическа партия разиска плана си с специалисти и представители на институциите. Партийният водач Корнелия Нинова и депутати се срещнаха с най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, с представители на Върховния административен съд, с основния прокурор Сотир Цацаров и с президента Румен Радев, който съгласно Българска социалистическа партия би трябвало да назначава ръководителя на антикорупционното звено.

На съвещанието на Националния си съвет в събота левицата единомислещо одобри плана. Предстои да го внесат в Народното събрание.

В него се предлага с битката по високите етажи на властта да се заеме отрасловата дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от организацията, да има проверяващи функционалности, шефът да се назначава от президента, а членовете да се избират от Народното събрание с 2/3 болшинство.

 Проектът за антикорупционния закон на ГЕРБ бе квалифициран от работна група на правосъдното министерство.
© Георги Кожухаров

Проектът за антикорупционния закон на ГЕРБ бе квалифициран от работна група на правосъдното министерство.

Проектът на ГЕРБ бе публично разискван в петък.

В него се планува основаването на нов обединен самостоятелен орган, който да сплотява функционалностите на съществуващи обществени органи и звена с главната роля да прави действителни инспекции на декларациите за имущество и ползи, да реализира производства за определяне на спор на ползи и да прави отнемането на нелегално добито имущество.

Новият самостоятелен орган би трябвало ще се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество съгласно плана на ГЕРБ. Бъдещата комисия ще стъпи въз основата на в този момент настоящата Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, като към нея се вливат Комисията за попречване и определяне на спор на ползи и на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата. Според Цачева в република с парламентарно ръководство ръководителят на този обединен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.

Представители на правосъдната система, както и на неправителствения бранш насочиха рецензии и към двата плана.

В събота Нинова съобщи, че има три условия, при които би се съгласила двата плана да бъдат обединени. Повече четете тук.

Предстои гласуването им в Народното събрание.

Това е следващия опит за приемане на антикорупционен закон. В края на мандата на предходния парламент от програмата на правната комисия и Народното събрание отпадна планът, прочут като закона на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева.

Ако бъде основан антикорупционен орган през новия правосъден сезон ще се види по какъв начин ще проработи той.

Делата, за които се търси съд

Една от последствията от активността на законотворците преди лятната им почивка ще е преместването на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд - който ги преглежда в този момент, в спецсъда. Дотам може и да не се стигне, в случай че измененията в Наказателно-процесуалния кодекс влязат в Конституционния съд, за което поръчка даде адвокатурата, и той ги разгласи за противоречащи на главния закон. В противоположен случай всички следствия на прокуратурата против депутати, министри, кметове и така нататък, свързани с корупция ще се гледат от профилирания углавен съд.

Промяната цели вероятно разглеждането и решаването на тези каузи да става по-бързо, само че профилираният съд не е потвърдил своята успеваемост или експедитивност, а и процесите зависят значително и от прокуратурата.

Освен това съгласно адвокати, измежду които и ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, смяната цели заобикаляне на Софийски градски съд, в който след промяната на ръководителя Владимира Янева, се наложи ред в администрирането на делата от новото управление и Калоян Топалов.

Други представители на юридическите среди, измежду които и членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) пък считат, че смяната е противоконституционна, тъй като водещ за прехвърлянето на корупционните каузи е субектът на осъществяване на закононарушението, т.е. хора с имунитет - депутати, министри, магистрати и други, а не материята им, т.е. типа на действието.

Докладът на Върховен касационен съд за работата на профилираното правораздаване от края на предходната година пък уточни, че то е сбъркано на законодателно равнище, спецструктурите са изначално основани без ясна визия и гълтам съдийски запас и средства без да дават отсреща разумен резултат. Освен това над половината каузи завършват със съглашения сред прокуратурата и подсъдимия, и леки санкции – пробация или условни присъди, в това число за тежки закононарушения на проведената престъпност. Той посочваше още, че профилираният съд връща два или три пъти повече каузи на прокуратурата от Софийски градски съд. А разпорежданията за преустановяване и връщане на делата като качество не дават отговор на стандартите. Повече четете тук.

Специализираният съд бе основан при първото ръководство на ГЕРБ главно по предложение на Цветан Цветанов, за делата с закононарушения на проведената престъпност. Впоследствие се оказа, че съдът е доста едва претрупан. В свои медийни изяви предходната година Екатерина Захариева обясняваше, че задачата на измененията не е да се откри работа на спецсъда. Присъствали на разискването на концепциите в Съвета за правосъдна промяна предходната година описаха пред " Капитал ", че не са чули каквито и да е било причини в поддръжка на преместването на делата за корупция в профилираните съдилища. Съществени причини липсват и в претекстовете на законопроекта, което ускорява подозренията, че същинската цел е заобикаляне на Софийския градски съд.
Повече за мнението на юрист Емилия Недева от Висшия адвокатски съвет и ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов четете тук.

Какво свърши преди ваканцията пък държавното обвиняване четете тук. Ако преместването на каузи стане факт, множеството следствия ще се гледат от сцепсъда.

Какво още следва ще покаже времето и дейностите на прокуратурата, която е единствената конструкция, която повдига обвинявания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР