Тази година се очертава да бъде най-добрата година за имотния

...
Тази година се очертава да бъде най-добрата година за имотния
Коментари Харесай

Цените на жилищата в София са поскъпнали с 18% за година, сочи анализ

Тази година се обрисува да бъде най-хубавата година за имотния пазар във всичките му сегменти от десетилетието досега. Това важи в частност и за София, където се следи доста динамично и мощно полугодие, сочи анализът на Bulgarian properties. На годишна база цените на жилищата в София порастват с 18%.

Данните на компанията демонстрират, че през второто тримесечие междинната цена на парцелите в София е минала границата от 1000 евро на кв.м. и доближи 1060 евро. Това са цени от края на 2007 година, което демонстрира, че 10 години по-късно жилищният пазар се връща на достигнатите тогава ценови нива. Този път обаче пазарът се развива при доста по-добри стопански индикатори и наклонността е за по-голяма резистентност, допълват от компанията.

От там показват, че към момента не се вижда сбъдване на прогнозата, че темпът на повишаване ще се забавя.

Връщане към по-ниски цени не се чака

През последните четири години банковото кредитиране нараства с по към 20% годишно, а то е главният фактор, който въздейства върху цените на парцелите. През тази година растежът в кредитирането даже се форсира при продължаващ спад на лихвените проценти по заемите, които към този момент са под 4%. Това демонстрира, че не можем да чакаме ценовият тренд да се обърне скоро.

Tози път възходящият цикъл е движен главно от вътрешното търсене и удобни за пазара макрофактори. При актуалната композиция от ниска безработица, ускоряващ се напредък на Брутният вътрешен продукт, по-високи приходи, съвсем нулеви лихви по депозитите, и рекордно ниски лихви по заемите, напълно натурален резултат е да има и растеж в цените на парцелите и размерите продажби. Освен това потребителите се завръщат към жилищата като форма на инвестиция.

Допълнителна поддръжка идва и от наемния пазар, който дава благоприятни условия за осъществяване на рентабилност от 5-6%, която мъчно може да бъде реализирана посредством различен актив. Все повече хора се ориентират към покупка за отдаване чартърен, в това число и посредством покупка на парцел с заем.

За три месеца цените порастват със 7.6%

Данните на компанията сочат, че за второто тримесечие на 2017 година междинната цена на жилищата в София доближи 1060 евро/кв.м. при 985 евро/кв. м. при започване на годината. Така повишаването на цените на тримесечна база е 7.6%, а на годишна се резервира на равнища като през първото тримесечие, а точно бележи растеж от 18%. Средната покупна цена на жилищата е 91 хиляди евро.

Към момента цените на парцелите в София са на равнища като тези в края на 2007 година Все още не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 година в взрива преди рецесията, когато междинната цена на жилищата в София доближи 1260 евро на кв.м.

Ускореният ритъм на повишаване на цените в София стартира от второто тримесечие на 2016 година и оттогава към този момент една година повишаванията се движат сред 15 и 18%.

От данните още се вижда, че цените на парцелите в София нарастват най-силно през второто тримесечие на годината. И през предходната година, и през тази усетихме обилни растежи точно през месеците април и май, след което пазарът се пренастройва към новите действителности и следват мощни летни и есенни месеци с увеличение на размера продажби.

Продажбите порастват с по 8% годишно

През последните 4 години по данни на Агенцията по вписванията размерите продажби на парцели в София непрестанно нарастват. Най-голямо повишаване е маркирано през 2014 година, когато пазарът се оттласна от дъното и цените започнаха да порастват, показват от компанията.

През последните 3 години продажбите в София нарастват отмерено с по към 8% годишно. Ръстовете, регистрирани от Агенцията по вписванията, се забавят през последните месеци, само че това се дължи в огромна степен на забележителния дял на продажби на ново строителство, което е в развой на създаване и вписването на покупко-продажбите ще стане на по-късен стадий.

Като брой продажбите в София са към 25 хиляди на година, което към момента е надалеч от равнищата в взрива, когато доближиха до 45 хиляди покупко-продажби годишно и това допуска един доста по-балансиран пазар и е още една индикация, че не може да се приказва за прегряване и балонизиране на жилищния пазар в София, сочи анализът на компанията.

Данните за размерите продажби като цяло демонстрират устойчиво и умерено увеличаващо се търсене, което дава доста добра основа за продължаващо развиване на жилищния пазар в София.

Ново строителство и параметри на закупените жилища

Новото строителство към този момент съставлява към 65% от продажбите в София по данни на компанията. Това се дължи на повишеното предложение на ново строителство, в това число и в по-напреднал стадий на създаване. Това засилва купувачите, които не са склонни да рискуват за покупка " на зелено ".

Половината от купените жилища са двустайни жилища, 30% са тристайни, 4-стайните са към 10%, както и едностайните. Дяловете на другите типове жилища се резервират сходни с тези от първото тримесечие. Двустайните жилища са по-търсени заради по-достъпните крайни цени и това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване чартърен.

Средната повърхност на купените жилища е 86 кв.м. Най-често се купуват жилища на 2-ри до 6-ти етаж, като има нарастване на покупките на 1-ви етаж и сутерен. Това се изяснява с наличностите при новото строителство, които постоянно са единствено на ниските етажи, изключително при напредналото строителство.

Южните и източните квартали остават на мода

Основният интерес продължава да бъде към южните и източни квартали на София. Същевременно, появяването на повече ново строителство във всички квартали на София способства за повишаване на интереса в разнообразни квартали в целия град, привличане и активизиране на разнообразни групи купувачи и по-равномерното систематизиране на търсенето по квартали.

Хората се възползват от опцията да живеят в качествено жилище в нова кооперация в квартал, който познават или където са техните близки и другари, а не безусловно да се местят в кварталите с най-вече ново строителство, търсейки по-качествена среда.

Най-големите като размер търсения са ориентирани към " Младост " и " Люлин ", което е разбираемо предвид на мащаба на тези квартали. След тях по размер запитвания се подреждат " Студентски град " и " Витоша ". Те се оформят като забавни за купувачите заради наличните улеснения, положителни цени, елементарен достъп както до централните елементи на града, по този начин и за излаз от него. Към това се прибавя и опцията парцелите да бъдат отдавани чартърен.

Новото през този интервал е повишаването на интереса към региона на " Надежда " и " Връбница ". Съчетанието от съществуване на метро и напълно ремонтиран Северен парк дава добър капацитет за развиване на региона. Индикатор за това са и новите планове в региона, които се оферират на атрактивни за купувачите цени.

Центърът на града продължава да ускорява позициите си, изключително измежду търсещите за инвестиция.

" Кръстова вада " и регионите към Южния парк резервират огромен интерес, дружно с другите южни квартали като " Манастирски ливади ", " Борово ", " Бъкстон ", " Гоце Делчев ", " Стрелбище ".

Най-скъпите квартали са Център, " Лозенец " и " Изток " с цени от 1500 до 2000 евро/кв.м., а най-евтини са " Люлин ", " Банишора " и " Овча купел ", където ново строителство може да се купи сред 650 и 800 евро/кв.м.

Достъпността на жилищата се усъвършенства

През 2017 година имаме цялост от положителни фактори за имотния пазар и за първи път от 10 години насам всички пазарни сегменти се развиват добре и дават позитивни индикации.

Ускорява се растежът на Брутният вътрешен продукт, приходите не престават да нарастват, безработицата остава ниска. Достъпността на жилищата, измервана като съответствие на цената на кв.м. в София и междинната заплата за града, остава в границите на 1.4, като бележи леко покачване по отношение на предходната година. Това значи, че достъпността леко понижава, само че като цяло коефициентът се движи сред 1.3 и 1.4 от 2014 година насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на взрива.

Лихвените проценти по жилищните заеми паднаха под 4% по данни на Българска народна банка, което е исторически най-ниското им равнище. Това подтиква покупките с заем. Съответно, банковото кредитиране продължава да нараства, като отпуснатите заеми през второто тримесечие бележат връх за последните години, а това е един от главните мотори на жилищния пазар. Въпреки високите равнища на кредитиране, следва да се означи, че размерите отпуснати заеми към момента са на половина от тези в взрива, което още един път удостоверява по-здравата основа, върху която се развива пазарът в този момент.

От изложените данни се вижда, че жилищният пазар в София твърдо е във напредък и тази наклонност е трайна и стъпва върху добре уравновесени и удобно въздействащи стопански фактори, проучват от компанията. Макар растежът на цените в София да се приближава до 20%, не можем да приказваме за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на застоялост, считат от там. Всички индикатори, които въздействат върху пазара, са на равнища към 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 година, което демонстрира, че няма свръхочаквания и че към този момент темповете на развиване на жилищния пазар в София са устойчиви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР