Тази година се навършват 300 години от рождението на един

...
Тази година се навършват 300 години от рождението на един
Коментари Харесай

Похвално! Децата от неделното училище в Ню Йорк преписаха “История Славянобългарска“

Тази година се навършват 300 години от рождението на един от първите националните будители – книжовникът Паисий Хилендарски. А летата, откогато отдолу под перото му се появява един от най-значимите писания в българското Средновековие – ”История славянобългарска “ са 260.

 

В дребната си на тип книга, само че извънредно значима за пробуждане на народностното схващане у българите след епохи на непознато господство, монахът насочва зов: “Твърде доста обикнах българския жанр и родно място и доста труд използвах да групирам от разнообразни книги и истории, до момента в който събрах и сплотих историята на българския жанр в тая книжчица за ваша изгода и хвалба. Написах я за вас, които обичате своя жанр и българското родно място и обичате да знаете за своя жанр и език. Преписвайте тая историйца и платете, дано ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне! “.
 
Малко повече от два века по-късно, преписите на Паисиевата история, достигнали до нас, са 70, а един от тях е дело на български възпитаници от учебно заведение “Христо Ботев “ в Ню Йорк.

 

“За към 3 седмици, благодарение на всяко едно семейство, чиито деца учат в българското учебно заведение, успяхме да препишем цялата “История славянобългарска ” – описа учителката по български език и литература и началник на учебното заведение Дима Маркова пред Радио България. – Всяко семейство, чието дете може да написа, преписваха на ръка, а някои от тях прибавиха към преписа и илюстрации. Към всяка глава от Историята има съответна картина или илюстрация, нарисувана от дете, които са извънредно красиви. “

 

Училищният план, обвързван с “История славянобългарска “ се състои от три елементи - добавя учителката:

“Първата част е обвързвана с ръкописното ѝ преписване от всеки един човек от учебното заведение. Следващата част е правенето на самата книга, а третият стадий е подготвянето на малко показване на живота на Паисий и първия човек, който преписва историята – Софроний Врачански. “

 

Едно от децата в Америка, които вземат участие в преписа на Паисиевата история е роденият в София възпитаник Константин Тодоров. Той отпътува оттатък Океана със своите родители преди 6 години, когато е 10-годишен. Знае български, само че признава, че посещавайки неделното учебно заведение, съумява да го резервира и да се запознае с културата и традициите на нашата страна:

 

“Аз преписвах част от Историята, в която Паисий споделя какъв брой мощна е била България и без значение какъв брой пъти византийските войски са ни нападали, в множеството случаи сме успявали да ги победим. Според мен е доста значимо ние, идващото потомство, да знаем от кое място идваме, да познаваме историята си и да се гордеем с нея. Особено значимо е това, в случай че живеем отвън България и би трябвало да държим жив българския дух. “

 

Пред  той показа още, че съучениците му в американското учебно заведение, са сюрпризирани от желанието му да посещава школо и в неделя:

“За тях е доста забавно за какво бих желал да употребявам неделята за сходно нещо, вместо да си умря или да върша нещо за наслаждение. Аз обаче съм доста благополучен, че съм част от учебното заведение, тъй като там имам опция да се усещам като в България. Заедно с мои другари там, танцувам и национални танци, само че не схващам това като обвързване, а като забавление. “

 

Макар Константин да посещава страната ни през ваканциите, най-малко към този момент не мисли за своето завръщане и реализация в България. Според Дима Маркова обаче, не липсват възпитаници от неделното учебно заведение, които са се завърнали у нас, тъй че сходна опция постоянно има. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР