Тази година реколтата от пшеница се отличава с най-доброто качество

...
Тази година реколтата от пшеница се отличава с най-доброто качество
Коментари Харесай

Пшеницата ни е с най-добро качество за последните десетилетия

Тази година реколтата от пшеница се отличава с най-хубавото качество през последните десетилетия, което е резултат от вложенията и труда на зърнопроизводителите и добре определените сортове. Това стана ясно по време на съвещание на Консултативния съвет по зърното с присъединяване на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

По предварителни данни се чака производството от годишна продукция 2017 година да бъде към 5,2 млн. тона за пшеницата и 600 хиляди тона за ечемика, само че прогнозата е без отчитане на провалите от градушките през последната седмица. Към момента засетите площи с пшеница са малко над 11 млн. декара, а с ечемик - 1,301 млн. декара.

Прогнозираният междинен рандеман за пшеница е 476 кг/дка, при ечемика е 446 кг/дка, като тези стойности са по-високи с 6% при пшеницата и 7% при ечемика, спрямо предходната година. Площите с маслодайна рапица възлизат на над 1,8 млн. дка, с царевица – 4,1 млн. дка, а със слънчоглед – 8, 13 млн. дка. Преминалите механически обзор зърнокомбайни, които вземат участие в жътвата досега са 6 830. Техниката е в положително положение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР