Тази година Рамазан започва по залез на 2 април и

...
Тази година Рамазан започва по залез на 2 април и
Коментари Харесай

От днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Тази година Рамазан стартира по залез на 2 април и завършва по залез на 1 май.

От през днешния ден стартира свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.

Според Корана в продължение на месец, в светлата част на деня – от изгрев до залез слънце, мюсюлманите не одобряват никаква храна и вода, като по този метод пречистват духа и тялото си. Въздържанието се постанова, с цел да може всеки мохамеданин да се приближи до положението на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Това е деветият месец от мюсюлманския календар. Поверието споделя, че точно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените трудове на Корана посредством основния ангел Джебраил, написа Tvn.bg.

По време на постите вярващите би трябвало да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се провеждат благотворителни вечери „ ифтар “ за бедните. Според Корана, постенето разрешава на мюсюлманина да завоюва по-голямо снизхождение от страна на Аллах. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат „ садака “ – лепта за по-бедните, сираците, вдовиците.

От изключително значение е една от последните нощи на Рамазан – Лайлат Ал-Кадр, в която се счита, че Мохамед е получил първите сури от Корана. Тогава вярващите желаят амнистия от Аллах за греховете си. В последните ден от месеца мюсюлманите внасят налог в интерес на бедните и хората в неравностойно състояние под формата на пари или хранителни артикули. В края на поста се празнува един от най-големите религиозни празници – Рамазан байрам, именуван още Шекер Байрам, защото знак на празника са саралията и бонбоните.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР