Тази година проф. д-р Цекомир Воденичаров навършва 70 години Правителството

...
Тази година проф. д-р Цекомир Воденичаров навършва 70 години Правителството
Коментари Харесай

Здравен застраховател предложен за орден Св св Кирил и Методий

Тази година проф. доктор Цекомир Воденичаров навършва 70 години

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на проф. доктор Цекомир Воденичаров, дмн, с медал " Св. св. Кирил и Методий " огърлие за значимия му принос в региона на здравната просвета и в одобряването на факултетите по публично здраве в системата на висшето обучение.

Проф. Воденичаров е роден на 18 март 1949 година в гр. София. През 1973 година приключва с цялостно отличие медицина в Медицински университет - София. През 1979 година придобива компетентност по обществена медицина. През 1980 година е претендент на медицинските науки, а през 1989 година лекар на медицинските науки. Избран за доцент и зам.-декан на Медицински факултет при Медицински университет - София; началник на Секция по здравна нравственос в Катедра по обществена медицина на Медицински факултет - София. През 1995 година е определен за професор в Медицински университет - София. Ръководител на Катедра по обществена медицина и здравен мениджмънт на Медицински факултет София. Преминава през голям брой специализации и курсове в чужбина.

От 1997 година до момента проф. Воденичаров е изпълнителен шеф на основания от него първи лицензиран непринуден здравно-застрахователен фонд " ЗК Медико-21 ". Той създава " Социално-либералния модел " на системата на опазване на здравето в България.

През 2001 година проф. доктор Воденичаров е определен за Декан на основания от него Факултет по публично здраве към Медицински университет - София, където вкарва и утвърждава теорията и практиката на новото публично здраве в България. По негова самодейност е подкрепят процесът по основаването и на други факултети по публично здраве в страната. Активна е и ролята му в процеса по определяне и създаване на интернационалното съдействие на Факултета по публично здраве, посредством контакти с водещи университетски структури в региона на публичното здраве.

През 2013 година Фондация " Гаврийски " удостои проф. Цекомир Воденичаров със особено отличие " За необикновен принос в развиването на здравното обезпечаване ".

Автор е на повече от 300 изявления и 12 монографии. Под научното му управление през годините пазят докторски дисертации и дипломни работи стотици одобрени през годините здравни политици и мениджъри.

Носител на премиите: " Златен Хипократ ” (1972), " Златно сърце ” (2001), " Златна Панацея ” (2004), Aesculapius (2009) на МУ-София, " Здравен политик и управител на годината ” (2008), Doctor Honoris Causa на МУ-Пловдив.
Още по тематиката 17 Февруари 2009 | Здравната вноска би трябвало да стане 12% до 5-6 години
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР