Тази година през юли се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през юли се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

НИМХ към БАН обяви прогнозата си за целия юли, ще бъдат ли горещи „горещниците”

Тази година през юли се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за равнините е сред 22° и 26°, за високите полета – сред 18° и 21°, а за планините – сред 6° и 13°. Най-ниските температури ще бъдат сред 13° и 18°, а най-високите – сред 37° и 42°. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 30 и 50 л/кв.м, а за планинските региони – от 70 до 120 л/кв.м.

Месецът ще стартира с най-вече слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува студен въздух и температурите ще се намалят доста. Ще се развият гръмотевични стихии, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се откри най-вече слънчево и изсъхнало време, с развиване на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма възможност за валежи на обособени места има към 8-9 юли. Температурите ще се покачат и ще бъдат към естествените, написа " Фокус ".

В началото на второто десетдневие тук-там ще превали, температурите едва ще се намалят, само че ще останат близки до нормата. През идващите дни времето ще е най-вече слънчево и изсъхнало. Около средата и към края на интервала ще преминат едва изразени атмосферни разстройства и тогава има по-голяма възможност за развиване на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания на обособени места.

И през множеството дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде най-вече слънчево, температурите ще се задържат към и над нормалните. Повишена възможност за превалявания има към 21 и към 24-26 юли.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 15 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 17 мин. и залязва в 20 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 31 мин.
Фазите на Луната през месеца са: новолуние – на 4.07, първа четвърт – на 12.07, пълнолуние – на 20.07 и последна четвърт – на 27.07.

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините 320-340 часа. Облачните дни нормално са единствено от 1 до 4. Юлските температури са високи – регистрирани са безспорните максимуми за нашата страна, които в множеството региони са от 40° до 44°.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „ горещници”. През юли понижават северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а дружно с това преваляванията и вероятността за градушки. Средно дните с дъжд са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР