Тази година през юли се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през юли се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Страшна жега ни очаква през юли

Тази година през юли се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за равнините е сред 22° и 26°, за високите полета – сред 18° и 21°, а за планините – сред 6° и 13°.

Най-ниските температури ще бъдат сред 10° и 15°, а най-високите – сред 34° и 39°. Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 30 и 50 л/кв.м, а за планинските региони – от 70 до 120 л/кв.м. Това планува прогнозата за юли на Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ).

След изобилните превалявания и хладното време през последните дни на юни, още при започване на юли ще настъпи релативно стабилизиране на атмосферата и преваляванията сензитивно ще намалеят. Над по-голямата част от страната ще доминира слънчево време, само че ще има и краткотрайни нараствания на облачността, единствено на обособени места - към момента с краткотрайни превалявания. Температурите едва ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Около средата и през втората половина от първото десетдневие още веднъж ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Температурите ще останат без основна смяна, съобщи Фокус.

В началото на второто десетдневие към момента тук-там ще има валежи. Впоследствие ще има няколко дни със умерено, най-вече слънчево време. Температурите, след едва намаляване, ще стартират да се покачват. Около средата на интервала атмосферата отново ще се лабилизира и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Към края на десетдневието ще стартира по-трайно стабилизиране, както и покачване на температурите. През множеството дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде най-вече слънчево, температурите ще се покачат още и към този момент ще са по-високи от нормалните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР