Тази година предвид отминалата Ковид криза и настоящата инвазия в

...
Тази година предвид отминалата Ковид криза и настоящата инвазия в
Коментари Харесай

Зам.-министър Бурджев: Помощта за земеделските производители е изключително важна и беше наш приоритет

Тази година поради отминалата Ковид рецесия и актуалната инвазия в Украйна, помощта за земеделските производители е извънредно значима и беше наш приоритет, с цел да подсигуряваме продоволствена сигурност на страната.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, по време на среща с представители на сектора в общ. Долна Митрополия. Той добави, че общият размер национални и европейски средства, на които разчитаме за непосредствено подкрепяне, с цел да запазим бранша конкурентоспособен, са към 300 млн. лева

Аграрният заместник-министър съобщи, че в допълнение се чака краткотрайна рамка на Европейска комисия за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система с предел за едно стопанство в първичното селскостопанско произвеждане в размер до 35 000 евро. „ Критериите са сходни с разпоредбите по минималните помощи de minimis в селскостопанския бранш. Рамката е със период на използване 31 декември 2022 година “, посочи заместник-министър Бурджев.

„ Министерство на земеделието има планувани още два механизма с европейски средства – спешният бюджет на Европейски Съюз, провиснал на българската страна от 10,6 млн. евро, който е с алтернатива да бъде повишен до 200% от преструктуриране в ДФЗ, без да товарим в допълнение държавния бюджет “, добави още заместник-министър Бурджев, като посочи, че в допълнение се чака през юли да бъде изменен европейски правилник и да бъдат отпуснати до 5% от ПРСР (от средствата за 2021 година и 2022 г.) за непосредствено подкрепяне на земеделските производители.

От своя страна, земеделските стопани сложиха значими за тях въпроси и изложиха провокациите и проблемите в работата си. Засегнати бяха тематики по повод напоителни системи, споразуменията, подписаните контракти, проблеми с пасищата, зелените директни заплащания, изкупните цени на суровината, представителността на браншовите организации и други. По време на полемиката се разискаха и опциите за подкрепяне през новия програмен интервал.

В умозаключение заместител – министър Стефан Бурджев увери, че управлението на Министерство на земеделието продължава да поддържа директен разговор с сектора и да търси способи за решаването на поставените въпроси.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР