Тази година правилата за прием на студенти от ЕС във

Тази година правилата за прием на студенти от ЕС във ...

Как ще се отрази Брекзит на обучението на български студенти във Великобритания?.


Тази година правилата за прием на студенти от ЕС във Великобритания остават същите, както досега. Какво обаче ще се случи през следващата, все още не знае.

Елисавета Тарева е в 12 клас на Националната търговско-банкова гимназия. Иска да учи "Графичен дизайн и анимация" във Великобритания. Казва, че Брекзит и това, което ще се случи след него не я притеснява.
Елисавета Тарева, 12 клас: Наистина ще е някаква много голяма промяна, но това не означава, че това аз да отида да уча и да се осъществя там става невъзможно. Просто ще стане малко по-трудно, което мен не ме плаши.
Важно е да се знае, че тази година, 2020-та, в която и Елисавета кандидатства, промени в обучението на студенти от ЕС във Великобритания няма да има. Запазват се същите такси в евро и правото на заем за обучение.
Николай Христанов, консултант "Висше образование": 9 250 за Англия и 9000 за Уелс е таксата за обучение, годишната такса, да, върху която теглят всъщност заема, което означава, че настоящите кандидати могат да бъдат спокойни за своето бъдеще.
Според експертите 2020-та година е последната сигурна година, в която всички условия за кандидатстване във Великобритания остават същите. Брекзит обаче все пак е повлиял на желаещите да учат на Острова.
Стефка Златева, образователен консултант: Последните няколко години наистина наблюдаваме лек спад от 6 до 9% спрямо кандидатурите от предходни години.
Кой се възползва от Брекзит? Първа беше Холандия, която увеличи програмите си на английски език.Там и таксите са по-ниски. Германия и Австрия останаха предпочитани, а напоследък интерес има и към Испания и Белгия.

Какво обаче ще се случи с обучението във Великобритания от 2021-ва нататък, дали ще скочат таксите, ще останат ли заемите за обучение? Неяснотите са много, но експертите казват, че Великобритания има нова стратегия за увеличаване на чуждестранните студенти до 600 000 и че ще направи всичко възможно да ги задържи .
Стефка Златева, образователен консултант: Дали ще бъдат някакви стипендии, дали ще се наложат някакви ускорени програми, които да се завършват за по-кратък период на обучение, дали ще излязат някакви стипендиантски фондове по подобие на щатите, да кажем.
В момента на Острова учат над 6000 български студенти.
След Брекзит: Очакванията и страховете на англичаните у насСлед Брекзит: Очакванията и страховете на англичаните у нас
Около 100 са англичаните, които живеят постоянно в Банско. През зимата техният брой е три пъти повече заради туристическия сезон. Голяма част от брита...
Още по темата След Брекзит: Какво предстои?

Източник: bnt.bg