Тази година отбелязваме 30-годишното присъствие на българската наука в проучването

...
Тази година отбелязваме 30-годишното присъствие на българската наука в проучването
Коментари Харесай

Румен Радев: За 30 г. полярниците създадоха малка България на Ледения континент

Тази година означаваме 30-годишното наличие на българската просвета в изследването на Ледения континент. Заедно със международните сили България се утвърди като един от водещите откриватели в изследването на Антарктика. Това съобщи президентът Румен Радев на обичайна гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която връчи националния байрак на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция. „ За тези 30 години с доста обич и безрезервност българските полярници сътвориха една дребна България на Ледения континент “, акцентира Румен Радев.

По думите на президента, проучванията и наблюденията, които организират учените ни на Антарктида имат основно значение за екологията, за битката с климатичните промени, за бъдещето на планетата, с което България дава своя важен принос в тези значими за цялото човечество начинания.
Румен Радев открои като изключително значима тазгодишната 28-ма експедиция на българските антарктици, защото стартира построяването на съвременна лаборатория за научни проучвания, която е „ сърцевината на всяка изследователска база “. По думите на президента лабораторията е огромно достижение на българската просвета и ясно ще покаже, че страната ни ще продължава и в бъдеще да е измежду най-развитите страни, които изследват Антарктика.

„ Още по-радостно е, че се развива и друга самодейност – нашите учени да работят един до друг с откриватели от експедициите на други страни “, съобщи Румен Радев. Държавният глава дефинира това съдействие като отличен образец за взаимоотношение сред нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.
„ Отиваме горди като българи на Ледения континент, на о-в Ливингстън, където ще се вее нашият байрак и ще продължим нашите научни проучвания, които към този момент над 30 год. организираме “, съобщи проф. Пимпирев. Членовете на експедицията ще работят по 8 научни плана част от националната полярна стратегия, в областта на биологията, геологията и медицината. “ Така че нашата стратегия е много сложна и обгръща съвсем всички области от науката “, акцентира той.

Членовете на 28-ата Българска антарктическа експедиция подариха на президента фосилизирано листо от папрат на 80 млн. години от полуостров Байерс, Антарктика.
На церемонията участваха посланиците на Испания, Аржентина, Турция и Монголия, с които България си сътрудничи в проучването на Антарктида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР