Тази година от грип боледуват по-малко хора, но в по-голяма

...
Тази година от грип боледуват по-малко хора, но в по-голяма
Коментари Харесай

Нели Корсун: Тази година от грип боледуват по-малко хора, но по-тежко

Тази година от грип боледуват по-малко хора, само че в по-голяма степен получават затруднения, съобщи за БНР Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни болести:

„ При нас са такива наблюденията, че имаме повече проби на пациенти с тежки болести, най-много с пневмония. Това е най-честото съществено затруднение на грипната инфекция  и тази година фактически са малко повече случаите на пневмония, само че спрямо предходната година пък заболеваемостта не е толкоз висока. Данните от епидемиологичния контрол демонстрират, че  заболеваемостта не е толкоз висока, само че има повече тежки случаи ".

В предаването " Преди всички " на стратегия „ Хоризонт “ Нели Корсун изясни какви вируси се срещат у нас.

„ Нашето наблюдаване демонстрира, че в България са радпространени няколко грипни вируса, така наречен " сезонни грипни вируси " – свински грипен вирус H1N1, H3N2 и вирусите от вид В. Всяка година се следи друга периодичност в тяхното разпространяване, друго съответствие сред обособените вируси според от равнището на груповия имунитет по отношение на дадения вирус, според от това какъв брой хора в обществото са се срещали през предишния сезон с този вирус и имат имунитет. Те към този момент няма да заболеят или в случай че заболеят, тяхното заболяване ще протича по-леко, в случай че вирусът не се е трансформирал през това време ".

Нели Корсун  уточни, че лечебните заведения по принцип изпращат проби за проучване от грип, само че не толкоз постоянно. Тя посочи, че проучването за грип в лабораторията е гратис, а резултатите излизат за ден-два.

„ Изследването за грип не се заплаща, тъй като ние получаваме финансиране по национална стратегия от Министерството на здравеопазването. Резултатите от пробите излизат за един-два дни, зависи по което време на деня е донесена тестът. Сега имаме доста огромно натоварване, апаратите са непрекъснато заети и зависи от степента на претовареност на апаратите. Възможно е в един ден да се реализира резултат. “

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР