Тази година от грип боледуват по-малко хора, но в по-голяма

...
Тази година от грип боледуват по-малко хора, но в по-голяма
Коментари Харесай

Тази година от грип боледуват по-малко хора, но по-тежко

Тази година от грип боледуват по-малко хора, само че в по-голяма степен получават затруднения, съобщи за БНР Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни болести.

„ При нас са такива наблюденията, че имаме повече проби на пациенти с тежки болести, най-много с пневмония. Това е най-честото съществено затруднение на грипната зараза и тази година фактически са малко повече на пневмония, само че спрямо предходната година пък заболеваемостта не е толкоз висока. Данните от епидемиологичния контрол демонстрират, че заболеваемостта не е толкоз висока, само че има повече тежки случаи ", изясни Нели Корсун.

В предаването "Преди всички " на стратегия „ Хоризонт “ Нели Корсун изясни какви вируси се срещат у нас. „ Нашето наблюдаване демонстрира, че в България върлуват няколко грипни вируса, така наречен "сезонни грипни вируси " – свински грипен вирус H1N1, H3N2 и вирусите от вид В. Всяка година се следи друга периодичност в тяхното разпространяване, друго съответствие сред обособените вируси според от равнището на груповия имунитет по отношение на дадения вирус, според от това какъв брой хора в обществото са се срещали през предишния сезон с този вирус и имат имунитет. Те към този момент няма да заболеят или в случай че заболеят, тяхното заболяване ще протича по-леко, в случай че вирусът не се е трансформирал през това време ", сподели тя.

Нели Корсун уточни, че лечебните заведения по принцип изпращат проби за проучване от грип, само че не толкоз постоянно. Тя посочи, че проучването за грип в лабораторията е гратис, а резултатите излизат за ден-два. „ Изследването за грип не се заплаща, тъй като ние получаваме финансиране по национална стратегия от Министерството на здравеопазването. Резултатите от пробите излизат за един-два дни, зависи по което време на деня е донесена тестът. Сега имаме доста огромно натоварване, апаратите са непрекъснато заети и зависи от степента на претовареност на апаратите. Възможно е в един ден да се реализира резултат ", сподели Корсун.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР