Тази година освен че имаше рекорден брой катерачи на Еверест,

...
Тази година освен че имаше рекорден брой катерачи на Еверест,
Коментари Харесай

Пластмасовите опаковки за еднократна употреба са забранени на Еверест

Тази година като се изключи че имаше рекорден брой катерачи на Еверест, се събраха и над 10 тона отпадък, оставен от тях, с самодейност, ръководена от държавното управление.
За да понижат отпадъците и замърсяването се подхващат рестриктивни разпореждания като последната: в района се не разрешава пластмасата за еднократна приложимост.
Ограничението ще работи от януари и ще важи в община Кумби Пасанг Лхаму, която е дом на връх Еверест и няколко други планини. Забранява се потреблението на всяка пластмаса с дебелина по-малка от 30 микрона, както и питиета в пластмасови бутилки.
Местните управляващи ще работят с туристически компании, самолетни компании и Непалската асоциация по алпинизъм за използване на възбраната. Все още се прецизира какво ще е наказването при нарушение на наредбата.
" Ако стартираме в този момент, това ще помогне да запазим района си, Еверест и планините в дълготраен проект ", съобщи локалният чиновник Ганеш Гхимире пред Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС.
Районът приема над 50 000 туристи всяка година, в това число алпинисти и катерачи.
Природозащитниците също са загрижени, че замърсяването на Еверест въздейства на водните източници в долината.
Преди шест години Непал вкара депозит от 4 000 щатски $ на екип от катерачи на Еверест, който ще бъде възобновен, в случай че всеки планинар смъкна най-малко осем кг боклуци, само че единствено половината от алпинистите се връщат с условия товар.
Топящите се ледници, до което води световното стопляне, в този момент разкриват тела и боклуци, които се натрупват в планината, откогато Едмънд Хилари и Тензинг Норгай направиха първото сполучливо нанагорнище на върха преди 66 години.
През тазгодишния сезон се следи рекордните 885 покорители на Еверест, 644 от тях от юг и 241 от северния фланг в Тибет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР