Тази година някои прелетни птици се върнаха по-рано в България

...
Тази година някои прелетни птици се върнаха по-рано в България
Коментари Харесай

Рядък вид прелетни птици се засели край Бургас

Тази година някои прелетни птици се върнаха по-рано в България и към този момент заеха гнездата си. Едни от тях са белошипите ветрушки . Първата завърнала се птица е мъжка и беше тук 25 февруари. Благодарение на положените напъните от екипа на Зелени Балкани, изчезналият тип беше възобновен в региона на Сакар. Оказа се обаче, че птиците са избрали за собствен дом и място край Бургас.
Actualno.com научи положителната вест от Градимир Градев, който е началник на план в Зелени Балкани: “Тези птички бяха изчезнали като гнездящи от България и ние ги възстановихме в региона на Сакар. Малко по-късни намерихме една незнайна досега колония в региона на рафинерията край Бургас, в самата индустриална площадка. Това е второто място където птиците гнездят сигурно у нас. Там колонията е по-малка, състои се от няколко двойки. Съвместно с нефтозавода работим за тяхното подкрепяне, сложили сме им къщички. Имаме птица от там, която е маркирана със сателитен предавател, тя към момента е в Африка, само че произлиза от тази колония “.
Заради неналичието на безпокойствие от страна на хора и бракониери птиците са намерили успокоение и гнездят в територията на завода. Те ловуват в околните ниви като се хранят с инсекти, дребни гризачи и влечуги.

На въпрос на Actualno.com на какво се дължи ранната поява на щъркели тази година Градимир Градев отговори по този начин: “На доста места в страната имаше зимуващи щъркели. Едно от тях е село Белозем, което е оповестено за европейско село на белия щъркел. Там птиците бяха видяни в края на февруари и началото на март. Обяснението е, че изкараха зимата в района и когато са в територията по-бързо заемат гнездата си. Те в този момент стягат гнездата, рано е да снасят яйца, ще образуват двойки, само че ги има на доста места. Времето е по-топло, съумяват да намират храна, тъй като водоемите не са замръзнали.Подобно е ситуацията с белошипи ветрушки, които също са мигриращ тип. През зимата са в Африка, а през лятото идват тук. Птиците с които ние работим към този момент си построиха табиет и идват още преди първи март в региона. Забелязва се, че едни и същи птици идват едновременно 21-22 февруари “.
Екологът и неговите сътрудници се надяват броят на завърналите се птици да се усили, да се образуват двойки и да бъдат отгледани дребни белошипи ветрушки.
През последните няколко дни екипът на Зелени Балкани е преброи повече от 20 белошипи ветрушки летящи над село Левка, Свиленградско. Проектът „ Възстановяване на белошипата ветрушка “ е почнал през 2012 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР