Тази година Националната здравноосигурителна каса разполага с повече средства но

...
Тази година Националната здравноосигурителна каса разполага с повече средства но
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров: Липсата на реформа в здравеопазването не дава резултат дори при увеличен бюджет

„ Тази година Националната здравноосигурителна каса разполага с повече средства само че няма никаква промяна в опазването на здравето. Каквато и промяна да създадем с Националния рамков контракт, при тази деформирана здравна система, парите няма да отиват по предопределение ”. Това съобщи проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК по NOVA NEWS. По думите му всяко отсрочване на промените е изгубено време, за сметка на пациента.

Припомняме, на следващия ден Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) ще подпише с Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) и с Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (УС на БЗС) анексите към Националните рамкови контракти за медицинските и за денталните действия 2023-2025.

„ Ако продължаваме да имаме болнична система с над 360 договорни колегата, която непрестанно се уголемява, колкото и средства да наливаме, те няма да бъдат изразходвани по най-хубавия метод. Всяка болница ще се бори за по-добро възнаграждение на нейния личен състав. Това нормално става, когато се „ въртят ” клиничните пътеки и се усилват хоспитализациите ”, сподели Димитров. Според него колкото и да се усилват цените на клиничните пътеки, огромна част от общинските лечебни заведения, в това число и в София, не могат да оцелеят без дотации.

„ Сега взеха решение без промени, посредством натиска върху работните заплати, да оправим всички недостатъци в опазването на здравето. Няма да стане ”, повтори той и разясни, че от Касата са предложили да се вкара гратисен интервал от три месеца, с цел да бъдат въведени новите заплати за медиците.

Един от целите на този бюджет е извънболничната помощ. „ За 2020 година по това перо са отделени 540 млн. лв.. Тази година са 1,160 милиарда лв. – повече от два пъти е нарастването. Най-важно е грижата за пациента и качеството на работатата на медиците. С 24% се усилиха цените на всички прегледи при общопрактикуващите и при лекарите експерти. Цената на годишния профилактичен обзор се усили на 34 лв.. Ако персоналният доктор доближи 53 и повече %, ще има доплащане от 5 лв. за всеки пациент. Увеличиха се цените на прегледите за педиатрите ”, разясни проф. Димитров и добави, че за онкологията ще бъдат ориентирани 910 млн. лв..

Той посочи, че е належащо да се увеличи здравната просвета. Децата да бъдат водени на профилактични прегледи при ортодонт, изясни представителят на Здравната каса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР