Тази година на пазара на жилищни имоти в България се

...
Тази година на пазара на жилищни имоти в България се
Коментари Харесай

Падат цените на някои жилища

Тази година на пазара на жилищни парцели в България се чака засилен интерес към покупката на по-малки жилища с капиталова цел. Това предвижда в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев. На пазара се чака да излязат по-малки вложители, които да създадат инвестиции в едно или две жилища, за следваща препродажба. Тази наклонност е обвързана и с упованието за повишаване на доходността от отдаване чартърен на жилищни парцели, което ще е обусловено от намаляването на темповете на напредък на продажните цени на парцелите и повишението на наемните цени в огромните градове. Средната рентабилност при отдаване на жилища чартърен в огромните градове сега е най-малко към 2-3 %, разяснява Ганев.
 
От НСНИ предвиждат тази година спад на растежите в цените на жилищата. Евентуално понижение ще има в обособени случаи - некачествени и неподдържани парцели, които не са на положителни местоположения, добави ръководителят на ддружението.
 
Спад от 2 % в броя на вписаните имотни покупко-продажби на годишна база 
 
Последните данни от Имотния указател за четвъртото тримесечие на предходната година удостоверяват наклонността на спад на покупко-продажбите, все пак обаче 2022 година е една от най-хубавите за последните 10-12 години, разяснява Ганев. Той подсети, че вписаните в регистъра покупко-продажби през 2021 година са били 247 000, а през 2022 година те са 242 000, което е нищожен спад от 2 %. През четвъртото тримесечие на предходната година по отношение на предходното спадът е 10 на 100, а за София понижението е 17 на 100. Негативната наклонност за четвъртото тримесечие се следи при множеството от градовете и единствено във Видин, Кърджали и Варна се регистрира растеж на покупко-продажбите. Запазва се наклонността община Несебър да измества община Бургас от четвъртата позиция в България по растеж на боря на покупко-продажбите с недвижими парцели.

От година - година и половина към този момент следим, че Несебър е в топ 5 на общините с максимален размер на покупко-продажби в страната, означи специалистът. Обяснението съгласно ръководителя на НСНИ е обвързвано с пандемичните и постпандемичните трендове българинът да търси от ден на ден по-просторна благосъстоятелност. Освен това, наложилият се модел заради здравни аргументи да работим от вкъщи, накара доста хора да премислят решението си още веднъж да се върнат в офисите, което е причина за постоянния интерес към ваканционните парцели в дребните обитаеми места, по морските и планинските курорти. Експертът подсети, че в община Несебър имаше доста благосъстоятелност, която не беше продадена и чакаше по-добри цени, както и за наличните благоприятни условия за застрояване и посочи, че това са измежду аргументите за огромния капиталов интерес към покупко-продажби с недвижима собственост в този регион. Ганев добави, че факторите, довели до тази позитивна наклонност, са свързани и с обстоятелството, че цените в общината са били много по-ниски от тези в огромните градове, където за едно и също жилище те са достигали до 150 000 евро. Това е било добра опция както за по-малките вложители, по този начин и за хората, които могат да работят от разстояние през неактивните сезони, а през лятото да осъществят приходи от парцела си, разяснява Ганев.
 
 istock istock
2022 година беше доста добра за пазара на недвижима благосъстоятелност
 
Годината, която изпратихме, макар геополитическите и стопански рецесии, в исторически проект бе добра, изключително в случай че се направи съпоставяне с едни от най-силните за пазара интервали - 2018-2019 година, когато вписаните покупко-продажби с недвижими парцели са били 211 000 и 212 000, означи ръководителят на НСНИ. Той уточни, че това евентуално се дължи на бавното повишаване на лихвените проценти по ипотечните заеми, като подсети, че покачването на лихвите е една от главните аргументи за охлаждането на пазарите в Европа и света, което е и обяснението за дребните спадове на годишна база в броя на покупко-продажбите у нас.
 
Според ръководителя на НСНИ сходна наклонност в пазара на недвижими парцели в България се чака и за първото тримесечие на годината. Хората с по-ниски приходи и по-несигурна работа евентуално ще изчакват по-добри времена, може би след средата на годината, само че българите с добра работа, със междинни и високи приходи, които се взели решение за покупка жилище, няма да бъдат повлияни отрицателно в решението си да влагат в жилища, разяснява Ганев. Той добави, че прогнозите са му основани и на забележимия интерес за огледи на жилища от страна на купувачите още със започването на новата година.
 
Политическата неустойчивост и пазарът на жилища
 
По думите на ръководителя на НСНИ тази година ще е значима за стопанската система на страните в Европа, за развиването на спора в Украйна. Тези фактори ще окажат въздействие и върху пазара на недвижима благосъстоятелност в България, където към този момент се вижда охлаждането на инфлационните процеси, както и в множеството европейски страни, уточни Ганев и добави, че това е първата стъпка от възстановяване на макрообстановката, което ще повлияе благотворно и на икономическите процеси в страната. Той обаче уточни, че е решаващо и държанието на политиците и способността им да сформират държавно управление, може би след идващите избори, което би основало добър климат за стопанската система на България и би върнало доверието на евентуалните купувачи, които изчакват сега какво ще се случи с лихвите по ипотечните заеми. 
 istock istock
Цените и лихвите
 
Лихвите по ипотечните заеми сега в България са на третото най-ниско равнище в Европа, подсети Ганев и добави, че това значително се дължи на високата ликвидност на банковия бранш поради съществуването на подадени средства от жителите. По отношение на цените на парцелите ръководителят на НСНИ посочи, че за третото тримесечие, за което има настоящи данни от Националния статистически институт, цените на жилищата са едни от най-високите през последните години. Индексът доближи 15-16 % и четвъртото тримесечие, на база на покупко-продажбите, евентуално ще забележим невисок растеж, разяснява специалистът и добави, че сензитивен спад на цените на жилищата през първото тримесечие на тази година не се чака, главно поради инфлацията и растежа на цените на суровините и материалите в строителството - приблизително към 25-30 %, а на някои от материалите даже и 100 %. Нашите прогнози са за спад на растежите в цените, а възможни понижения на цените ще има в обособени случаи - некачествени парцели, които не са на положителни местоположения, добави ръководителят на НСНИ 
 
Наемите
 
Доходността от отдаване чартърен на жилищни площи в България понижи равнищата си през последните години, регистрира Ганев. Причината е, че цените на жилищата се повишиха с по-бързи темпове по отношение на наемите. Но, по думите му, последната година е благотворна за пазара на наеми в страната поради включването на нови участници - украинските жители, които катализираха пазара. Освен това, на наемния пазар се върнаха и студентите, които към този момент не се образоват онлайн. Краткосрочното отдаване на наеми като размери също се върна към предковидните равнища, а това дава отражение и върху пазара на дълготрайно отдаване чартърен, разяснява специалистът. По тази причина, по негови прогнози, се чака бързото възобновяване на наемния пазар в страната и покачването на цените да продължат и евентуално доходността от жилища ще се увеличи със задържането на продажните цени на парцелите в огромните градове. Когато продажните цени на парцелите порастват, а наемните не, доходността пада, само че сега България обръща този ритъм, разяснява специалистът.

Ще тръгнат ли надолу цените на жилищата през 2023г.

Средната рентабилност при отдаване на жилища чартърен в огромните градове сега е най-малко към 2-3 %, а във връзка с междинната облага при покупка на парцел през 2022 година и препродажбата му през идващите 10 години, специалистът се базира на исторически данни на статистиката.
 
Той подсети, че по данни на националната статистика от 2015 година до 2022 година показателят на цените на жилищата единствено за София се е повишил два пъти, а в множеството огромни градове нарастването е над 60-70 %. Колкото и инфлация да включим във формулата, каквато и рента да сложим за придобиването на парцел, вероятността да се осъществя дълготрайно добра облага от покупката на парцел, най-малко исторически видяно, е доста висока, разяснява специалистът.
 
 istock istock
Предпочитаните жилища през 2023 година
 
Тази година, може би в средата й, ще забележим по-голям интерес още веднъж към по-малките жилища, разяснява ръководителят на НСНИ. Той означи, че последните няколко години са били много дейни за хората, които са желали да сменят по-малкото си жилище с по-голямо поради коронавирус рестриктивните мерки. Тази година, с упования по-малък размер на покупко-продажбите, евентуално на пазара ще излязат капиталово настроени хора - дребни вложители, които евентуално ще имат интерес към придобиването на едно или две по-малки жилища за следваща препродажба за сметка на досегашния интерес към покупките на жилища с две или три спални и бизнесмените ще би трябвало да бъдат деликатни при проектирането на своите нови здания поради леката смяна в настройките на купувачите в посока по-малки жилища, посъветва специалистът строителния бизнес.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР