Тази година на 6 юли казахстанци отбелязват 20-та годишнина на

...
Тази година на 6 юли казахстанци отбелязват 20-та годишнина на
Коментари Харесай

Астана – новото чудо на света

Тази година на 6 юли казахстанци означават 20-та годишнина на столицата Астана. През 1997 година президентът на върховен Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи столицата да бъде преместена от Алматъ в Акмола. Решението бе подбудено от значимото геополитическо местонахождение на града – в центъра на Казахстан и на Евро-азиатския континент – и от съществуването на нужната транспортна и информационна инфраструктура. Важна роля за избора на новата столица изиграха и обширните незаети площи, на които да се разгърне градът.

Решението за преместването на столицата от Алматъ в Акмола беше взето от Върховния Съвет на Република Казахстан на 6. 7. 1994 година Официалното пренасяне на столицата се състоя на 10. 12. 1997 година С декрет на президента от 6. 5. 1998 година Акмола беше прекръстена на Астана, което на казахски значи “столица”.

В момента Астана се простира върху повече от 700 кв. км., а популацията й повече от един милион души. Удобното местонахождение на Астана в центъра на Евро-азиатския континент я трансформира в стопански преференциално транспортно, информационно и логистично средоточие, в самобитен директен мост сред Европа и Азия.

Преместването на столицата се трансформира в мощен подтик за икономическото развиване на Астана. Високите темпове на стопански напредък на града притеглят огромен брой вложители. Обемът на привлечените вложения, откак той получи статут на столица, е повишен на процедура 30 пъти, а брутният районен артикул – 90 пъти. Промишленото произвеждане, превозът, връзките, търговията и строителството са в основата на градската стопанска система.

Градът се трансформира в един от най-големите бизнес центрове в Казахстан.



Столицата е водеща по размер на строителството в страната. В построяването на Астана взеха присъединяване стотици строителни компании. Турски, италиански, френски и швейцарски компании градиха новата столица дружно с казахстанските. В основата на архитектурната й идея залегна концепцията на Нурсултан Назарбаев за основаване на столица в характерен европейско-азиатски жанр, хармонично съчетаваща културните обичаи на Запада и Изтока. Известният японски проектант Кисе Курокава, чието дело са музеят на Ван Гог в Амстердам, интернационалното летище в Куала Лумпур и националният етнологически музей в Осака, създаде генералния й проект.

Архитектурните ансамбли, изграждани според генералния проект на Курокава, съчетават актуален дизайн и азиатски нюанс, което придава несравним образ на града, а по хубост и високи здания той съперничи на Токио, Ню Йорк и Дубай. Астана се трансформира в платформа за концепциите и на различен популярен проектант – британеца Норман Фостър, утвърден класик на архитектурата в жанр хай-тек. Той е архитектът на Милениъм Бридж в Лондон и на най-голямото летище в света – това в Пекин; на реконструкцията на Райхстага в Берлин и централата на “Комерцбанк” във Франкфурт на Майн – най-високия небостъргач в Европа; на актуализирания стадион “Уембли” в Лондон и на популярната “Хърст тауър” в Ню Йорк. Фостър е създател и на плана за една от най-оригиналните здания в Лондон – небостъргача “Суис Ре”, прочут като “Краставицата”.

В Астана той построи единствения по рода си дом на международните религии – Двореца на мира. Екипът му издигна и новия увеселителен комплекс на казахстанската столица – “Ханската шатра”.

Днес Астана е освен пример на изискана архитектура, само че и на екологично чист мегаполис, град градина. Столичният “зелен пояс” се уголемява и градът се трансформира в зелен оазис посред голямата степ.

Мисията на Астана е да стане културен и интелектуален център на евразийското пространство и да играе ролята на главен източник на устойчивото развиване на Казахстан.

Астана е огромен политически, административен, настоятелен и културен център на страната. Тук е седалището на всички централни органи на властта, дипломатическите задачи, централните офиси на казахстанските и непознатите предприятия, водещите университети, свръхсъвременните медицински клиники и главните културни институции. Тук породи поделение на Националната академия на науките, вузове, Националната библиотека, Националният музей, модерни художествени галерии, Центърът за социално-икономически технологии, бизнес центрове, детски паркове, водни атракциони.

Астана към този момент е център на Евразийското пространство, където се организират разнообразни конгреси, конгреси и други мероприятия от интернационално значение. През последните няколко години столицата на Казахстан нееднократно беше в центъра на вниманието на международната общественост. Тук постоянно се организира Конгресът на водачите на международните и обичайните религии, Икономическият конгрес в Астана и други събития от международно значение. Тук се състоя историческата среща на върха на ОССЕ, юбилейните срещи на върха на ШОС и ОИС. През 2017 година в Астана се организира Световно ревю „ ЕКСПО” с тематика „ Енергията на бъдещето”. В особено издигнатото за ревюто градче „ ЕКСПО” сега работи Международен финансов център „ Астана”. Столицата поддържа другарски връзки и е побратимена с над 20 градове по света. През юли 1999 година Астана беше приета за международен град от ЮНЕСКО. От 2000 година тя е член на Международната асамблея на столиците и огромните градове.

По случай юбилея в постройката на Столична община посолството на Казахстан в България открива фотоизложба, отдадена на Астана. Като привет към приятелския казахстански народ известният български композитор Росалин Наков и стихотворец Ангел Симеонов особено записаха ария „ Астана”, която извърши Орлин Горанов. А Столичният общински съвет именува улицата до музея „ Земята и хората” с името на столицата на Казахстан - Астана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР