Тази година месец март има най-големи аномалии на едни и

...
Тази година месец март има най-големи аномалии на едни и
Коментари Харесай

Март 2021 г. – отново по-топъл от обичайното, но най-студен за последните 6 години

Тази година месец март има най-големи аномалии на едни и същи континенти – в централните елементи на Азия са маркирани огромни позитивни отклонения, а в това време в Северен Сибир са регистрирани огромни негативни аномалии. Подобни разлики има и от двете страни на Антарктическия полуостров – западно е доста по-студено от нормите, източно е сензитивно по-топло. 

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през март 2021 година в световен проект е с 0.38 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и с 0.19 °C по-топла по новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година (в публикацията по-долу всички стойности поместени в скоби се отнасят за новия период). Март 2021 година е с 0,4 °C по-студен от най-топлия досега месец март, регистриран през 2016 година Тазгодишният март е по-студен от всеки един месец март през интервала 2015 – 2020 г, по-студен е и от март 2010 година (фиг.1). 

Последният поднормен март, въпреки и със напълно малко отклоняване, е преди 21 години – през 2000 година, като от този момент е имало едвам няколко петдневни интервала с негативна особеност. Най-студеният март от 1979 година до през днешния ден е бил през 1982 година с негативна особеност от близо половин градус. 

По света

С най-голяма негативна особеност от близо 8 – 10 °C под нормата се открояват елементи на Северен Сибир и Западна Антарктика. Други райони с по-ниски от междинните температури включват Аляска и Северна Канада, Северозападна Азия и огромни площи от Северозападна, Централна и Югоизточна Австралия. 

Обратно – най-голяма позитивна особеност, достигаща от 6 до 8 °C, е регистрирана в линия, разпростряла се от Арабския полуостров и Иран на североизток до Монголия, Северен Китай, крайния югоизток на Русия и Япония. Относително меко беше и в централните и източните елементи на Канада и Съединени американски щати, както и над Гренландия и огромна част от Източна Антарктида. 

Като цяло, температурите в по-голямата част на сушата, без изброените нагоре райони, са със междинни температури, близки до климатичните стойности, като отклоненията в позитивна или негативна посока са по-малки от 2 °C (фиг.2). 

За окенската повърхнина е особено по-ниските от нормата температури в по-голямата част от тропическия и субтропичния Източен Тихи океан. Макар и отслабваща (линкът е към динамична графика, изменяща се ежедневно), Ла Ниня продължава да има огромно охлаждащо въздействие. Поднормени са били температурите на океанската повърхнина още и наоколо до тихоокеанското крайбрежие на Мексико, Съединени американски щати и Канада. В огромни елементи от акваторията на Атлантическия океан и Индийския океан междинните температури бяха малко над нормата. 

В Европа

В Европа междинната температура през месец март 2021 година е с 0,4 °C по-висока от нормата за 1981 – 2010 година или с 0,1 °C по-висока от нормата за 1991 – 2020 година Тези стойности са относително дребни, като най-топлият март в Европа от 1979 година насам е бил през 2014 година с близо 3 °C позитивна особеност. Между 2 и 3 °C наднормено отклоняване през март са имали и 1989, 1990, 2007 и 2017 година Още по-голяма особеност, само че в негативна посока е регистрирана през 1987 година – това е бил най-студеният март, с близо 4 °C поднормена особеност. Последният леден март е през 2018 година с съвсем 2 °C негативна особеност. 

Март 2021 година е по-топъл от нормалното в Северозападна Европа, изключително над Норвегия и Швеция, както и на доста места в централните региони. Близки до естествените бяха температурите в югозападната част на континента, а под нормата са регистрираните стойности в Югоизточна и Североизточна Европа. Най-големи аномалии, повече от 3 °C по отношение на референтния интервал 1981 – 2010 година, са измерени в крайния север – в северните елементи на остров Шпицберген са били над нормата, а в крайните североизточни елементи на Европейска Русия – под нормата (фиг. 3). 

В България

В нашата страна средномесечните температури за март 2021 година са под нормата за интервала 1981 – 2010 година Интересно е да се означи, че толкоз огромна негативна особеност в нашата страна не сме имали от извънредно студения януари 2017 година или това са 50 месеца – т.е. март 2021 година е най-студеният месец във връзка с месечна особеност за повече от 4 години обратно. 

Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, най-студено с негативна особеност от 1°C до 3 °C е било тук-там в Югозападна България, Източна Тракия и в планинските региони. В останалата част на страната междинните температури бяха малко под нормата, а с няколко десети над нея се отличават някои елементи на Черноморието, Добруджа и в Северозападна България. 

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за март 2021 година е на осмото най-ниско равнище от 1979 година насам, с 6% по-малко лед е имало по отношение на нормата (фиг. 4.). Водач в листата по минимум лед през март са 2015 година и 2018 година Тазгодишния обсег на морския арктичен лед има сходни стойности с този от 2019, 2014 и 2017 година и е с малко по-малки стойности от миналогодишния. 

През март по-голямата част от Северния ледовит океан е била покрита с морски лед. Затова, като се изключи североизточния бранш на Атлантическия океан, най-големите аномалии на концентрацията на морски лед нормално се срещат в субарктическите морета. 

Картата на аномалиите на концентрацията на морски лед за Арктическия район за март 2021 година демонстрира концентрации под междинните в по-голямата част от бранша на Северния Атлантик – от североизточна Канада до северните елементи на Баренцово море. Над междинните са концентрациите на морски лед в Карско море. В тихоокеанския бранш концентрациите са под междинните, като най-добре изразено е това в Берингово море. 

В Антарктика през март 2021 година обсегът на морския лед доближи приблизително 4,6 милиона км 2 , което с 5% над междинното за март за интервала 1981 – 2010 година Интересно е да се означи, че за идващия интервал от 1991 – 2020 година междинните стойности на площите с антарктичен лед са сходни с тези за интервала 1981 – 2010 г. Тазгодишният обсег на леда в Антарктика за пръв път от 5 години е с позитивни отклонения, въпреки и с дребни стойности – т.е. ледът е повече от естественото, за това време на годината. (фиг. 5).  

През март 2021 година междинните температури са над междинните за интервала, само че се резервира наклонността за по-малки позитивни отклонения, почнала още при започване на годината. Най-вероятно тези дребни стойности на позитивно отклоняване се дължат на няколкомесечната Ла Ниня, която има прочут охлаждащ резултат върху световната температура, а не на някакви последици от взети екологични ограничения. Но това ще стане ясно след разбор на по-голям размер от данни през идващите месеци.  

Автор: Симеон Матев / Климатека

В обявата са употребявани материали от:

- https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-march-2021

- https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-march-2021

- www.stringmeteo.com

- http://www.meteo.bg/bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР