Тази година курортният комплекс Албена ще е домакин на щаба

...
Тази година курортният комплекс Албена ще е домакин на щаба
Коментари Харесай

Рали България и курортен комплекс Албена: дълга и славна история

Тази година курортният комплекс Албена ще е хазаин на щаба и сервизния парк на рали „ България”. Нещо повече – перлата на Северното ни Черноморие ще одобри и първия суперспециален стадий на най-престижната родна конкуренция. Вечерта на 12 октомври ще предложи 5,96-километрова права по улиците на курорта, която ще е много атрактивна, поради, че ще се кара на фарове.

Но това надалеч не е първият път, в който мощни коли ще раздерат тишината на пожеланото място за фамилен отдих у нас. Курортният комплекс Албена за първи път е хазаин на затворения маршрут на най-голямото ни рали през 1974 година Най-напред започва серията от коли от клас до 850 куб.см, като започват по две машини по едно и също време. По 3300-метрово трасе водачите вършат по пет обиколки по алеите на комплекса, носещ името на героинята на Йордан Йовков от едноименния роман. Най-мощните коли започват в последната серия. И до през днешния ден се помни битката сред именитите западногерманци Райнер Алтенхаймер и Валтер Рьорл. Алтенхаймер с Porsche Carrera взема старта и повежда, следван компактно от Ascona-та на Рьорл. Във втората обиколка Рьорл стопира по-късно за завоя до хотел „ Братислава” и изпреварва своя съотечественик. Алтенхаймер следва компактно своя противник, само че едвам на старт/финалната линия съумява да го задмине, и не изпуска първото място до финала.

През идващите години точно в курортния комплекс Албена се водят непримирими огромни борби за успеха, макар, че от стадия по алеите на комплекса, не може да се вземе огромен задатък. Историята помни, че точно в Албена са отпадали кандидатите за успеха в ралито като Анджей Ярошевич, Дарио Черато и Мауро Преляско, както и механически проблеми в колите на асове като Илия Чубриков, Роберт Дрогманс и други

През 1975 година колите започват по 4 в една редица, и успеха в Албена е за Маурицио Верини с Fiat Abarth 124. През идната година колите започват по 3 в една редица и най-бърз е Анджей Ярошевич с Lancia Stratis. Осмото рали „ Златни Пясъци” през 1977 година остана в историята с невероятната битка по затворения маршрут сред Алтенхаймер (Porsche) и Ярошевич (Lancia). След първата обиколка от общо пет по спонтанното 3.3-километрово трасе по алеите на Албена води Алтенхаймер, след втората обиколка отпред излиза Ярошевич, само че на третата Алтенхаймер си връща водачеството. Двамата пилотират до лимита на техническите благоприятни условия на колите си.... и резултатите са налице – Ярошевич едвам приключва стадия и след финала се открива неотстранима щета в мотора на неговия Stratos и той отпада. А на Porsche-то на Алтенхаймер се откъсва и „ пада” предният спойлер, в резултат на лек удар в полската Lancia…

През 1983 година щабът на ралито се реалокира в к.к. Албена в хотел Братислава, а стартът и финалът на ралито е пред Администрацията на комплекса. От 1984 година до 2001 година в това число щаб-квартирата на ралито се обитава в 5-звездния хотел Добруджа. Естествено и стартът и финала е пред хотел Добруджа.

От 1987 година колите започват по един по алеите на комплекса, през период от 10-15 секунди. Но огромната оригиналност е, че в колите са и навигаторите, и след изработката на 5-те обиколки, екипажът се насочва непосредствено към идващия специфичен стадий – „ Аладжа манастир”, който ще е значима част и от тазгодишното рали „ България”. Въпреки, че е стартирал десетина секунди по-късно, Дарио Черато настига Патрик Снайерс и при опит да го изпревари преди завоя (в момента е кръговото кръстовище ) до бензиностанцията, двете машини Lancia се допират, и Черато се удря в електрически дирек и отпада, а Снайерс печели първата си победа в нашето най-голямо рали.

В интервала 1990-2001 година екипажите вършат съвсем по една обиколка по алеите на Албена. Стартират пред хотел „ Добруджа” и финишират до боулинг залата в комплекса. А тази година, както към този момент споделихме, ще се изправят пред провокационен суперспециален стадий на фарове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР