Тази година коронавирусът оказа негативно влияние върху потреблението на бира.

...
Тази година коронавирусът оказа негативно влияние върху потреблението на бира.
Коментари Харесай

Коронавирусът сви и потреблението на бира

Тази година коронавирусът оказа отрицателно въздействие върху потреблението на бира. Ограничителните ограничения и затварянето на заведенията си споделиха своята дума. Това е и повода студеният пазар или продажбите в заведенията да са със спад от към 20% в продажбите. Времето беше изменчиво и ветровито, а и закъснението на туристическия сезон също повлияха върху бранша. Основният поток на продажбите остана топлия пазар или покупките за у дома. А тук и цените са по-ниски.

Но към този момент е лято и топлото време подготвя да търсим сянка и студено пиво. Бирата по това време постоянно е на една ръка разстояние. Тя е в хладилника вкъщи, в бирарията си я поръчваме с другари. А кеновете и РЕТ бутилките са подобаващи и за разходка в парка.

Българинът обича да пие бира, а в последните години има разполагаем огромен брой марки - и български, и вносни. Конкуренцията извънредно огромна. Да не пропущаме и обстоятелството, че произвеждане у нас имат и "Карлсберг ", и "Хайнекен ". Консумацията е достигнала до 74-75 литра годишно, което слага страната ни на 12-13 място в Европа.

Може да се каже, че потреблението на кехлибарената течност у нас е достигнало една непоклатимост - към 5.2 млн. хектолитра на година при общо произвеждане от 5.3-5.4 млн. хектолитра. Лек спад има в производството от 3% през предходната година.

Лятото е интензивният сезон, а и туристите оказват помощ за увеличение потреблението и тогава се осъществят 60% от приходите. Но върху размера на изпитото питие въздействие оказват и климатичните условия - студеното време не е положително за продажба и пиянство на бира.

Българинът употребява при среща с другари или близки, с цел да поговори, да хапне и да се повесели. Основно у нас се пие бира лагер. Все още бирата е сезонно пиво у нас. Около 60% от изпитото количество е през лятото, въпреки че се вършат опити за разширение на времевия небосвод за ползване. Тъмното питие не съумя да откри своята необятна публика и към момента заема дребен дял в потребителската листа и то главно в зимните месеци.

Развитието и на нишови категории демонстрира настройката на българите, и по-скоро на младите консуматори, да опитват с нови усети. Пътуванията или ученето в чужбина уголемява погледа им и те желаят и тук да пробват питиета, които са вкусили по света. Става въпрос за радлери и сайдери (те са част от една международна наклонност за пиянство на по-сладки напитки). Според някои пивовари един съвременен потребител няма да хареса бирите отпреди 50 година, да вземем за пример, тъй като те са с по-горчив усет. Сред желаните към този момент са и ниско- и безалкохолната бири, с които се търсят и нови клиенти. Влияние върху тази консумация оказва и желанието за по-здравословен метод на живот. А в последно време и крафт бирите търсят своето място в чашите на българите. Тази бира е с по-висока цена и по тази причина младежите с положителни приходи са по-активни на този пазар. Те посещават и по-често заведения, където употребяват.

Износът не е огромен - 450-500 000 хектолитра. Основно отива за страни, в които има българска общественост - Италия, Испания, само че бирата ни доближава и до Съединени американски щати. В прилежащите страни - Румъния, Сърбия Македония, също се изнася. Пивоварните оповестяват и за интерес и от страни с бирени обичаи, като Белгия и Германия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР