Тази година, когато Организацията на Северноатлантическия договор чества 70-ата годишнина

...
Тази година, когато Организацията на Северноатлантическия договор чества 70-ата годишнина
Коментари Харесай

България отбелязва 15 години от присъединяването си към НАТО

Тази година, когато Организацията на Северноатлантическия контракт празнува 70-ата годишнина от своето основаване, България отбелязва 15 години откогато се причисли към НАТО през 2004 година.

На 29 март 2004 година България и още шест източноевропейски страни станаха пълноправни членки на НАТО. На гала в американското министерство на финансите министър-председателите на седемте страни, в това число българският министър председател Симеон Сакскобургготски, връчиха на американския държавен секретар Колин Пауъл документите за ратификацията на Северноатлантическия контракт, а Пауъл ги приветства "в най-преуспяващия алианс в историята на човечеството ".

Премиерът Симеон Сакскобургготски връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред министър председателите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. Съединени американски щати са депозитар на Северноатлантическия контракт и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни станаха пълноправни членове на алианса.

Дни преди този момент, на 18 март 2004 година, българското Народно заседание гласоподава ратификацията на Северноатлантическия контракт с 226 гласа "за " и четири "против ". Законът беше оповестен и в Държавен вестник, с което влезе в действие.

България беше поканена да стартира диалози за присъединение към Северноатлантическия съюз на 21 ноември 2002 година. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО от 17 март 2003 година държавното управление удостовери публично желанието и готовността на България да се причисли към алианса.

На 26 март 2003 година непрекъснатите представители на страните членки подписаха в Брюксел протокол за присъединението на България. Документът беше допълнение към Северноатлантическия контракт, което разрешава присъединението на България и уголемява териториалния обсег на действието на контракта.

На 5 февруари 2004 година Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Северноатлантическия контракт, подписан на 4 април 1949 година във Вашингтон.

На 1 март тогавашният общоприет секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер насочи публична покана от името на страните членки към България да се причисли към Северноатлантическия контракт. През 2004 година с присъединението на България и още шест източноевропейски страни се извърши петото разширение на Организацията на Северноатлантическия контракт, учредена на 4 април 1949 година като боен съюз на 10 европейски страни, Съединени американски щати и Канада. Няколко дни по-късно, на 2 април, националното знаме на България беше издигнато на гала пред централата на НАТО в Брюксел дружно със знамената на останалите 6 новоприсъединили се страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР