Тази година July Morning ще бъде отбелязан с тридневен фестивал

...
Тази година July Morning ще бъде отбелязан с тридневен фестивал
Коментари Харесай

Фестивалът Ritual Gatherings посреща July Morning на плаж Камчия

Тази година July Morning ще бъде маркиран с тридневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия от посетителите на четвъртото издание на Ritual Gatherings. Зад избора на локация се крие желанието на уредниците да върнат и пресъздадат през актуалното изкуство и музика, станалия обичаен за България, обред по посрещане на първия юлски изгрев. Фестивалът цели да наложи устойчиви практики за осъществяване на екосъобразни всеобщи събития навън, като ще приложи редица ограничения за запазване на местоположението – огромно разчистване на плажа преди фестивала, лекции и полемики с специалисти, разделно събиране на боклуци и информация за запазване на плажната линия и типичната за местността бяла дюна.

Програмата включва многообразие от музикални стилове и международни имена, като Crazy P, Traumer, S.A.M., DJ Holographic и номинираният за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Локалната сцена ще бъде показана от едни от най-интересните актьори у нас – The Foreigners – създатели на фестивала, Garo, Stephen Popov, Ilko, Selector Stiliyan и доста други. В по-ранните часове в трите вечери, ще се включат и лайв банди, като Trombobby & C-mo и Единствените им другари, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo.

На 15-метровата сцена на плажа се качва и номинирания за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Той постоянно е част от едни от най-големите музикални събития в света и интернационалните музикални платформи като BBC Radio One, Burning Man, Coachella, Sonar, Art Basel и още доста други. Едно от по-нестандартните имена в програмата на фестивала е DJ Holographic – бързо набираща скорост на международната електронната сцена, родена и израснала в Детройт.

Фестивалът има и богата дневна стратегия - галерия модерно българско изкуство на плажа, полемики, работилници за духовни практики, хранене, йога и занимания за деца.

Фестивалът сплотява сили с най-голямото варненско събитие за вкусна храна и кулинария – Улица на готвачите, а част от нея ще се придвижи на крайбрежната алея на плаж Камчия, на чело с началник Филип Спасов. Няма да се употребява еднократна пластмаса, което съответствува тъкмо с директивата на Европейски Съюз, влизаща в действие на 3 юли и чинии, чаши и принадлежности са предоставени от Консуматив, чиито артикули са от напълно компостируеми и рециклирани материали. Отпадъкът ще бъде разделян в кофи за преработване на пластмаса, хартия и стъкло, предоставени от Екопартнърс България. 

Ритуална Вечеря с нулев боклук

Ritual Gatherings започва на 30 юни, като съблюдава традицията да постави начало на тридневното прекарване с Ритуална Вечеря, която тази година ще се настани сред устието на река Камчия, морето и бялата дюна. Концепцията на вечерята също лежи на главното обръщение за резистентност и понижаване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи напълно zero waste меню, остарели приготвено с местни артикули от локални производители, типични за Североизтока. Главни готвачи на особено направеното меню са началник Филип Спасов и началник Владислав Пенов от ресторант Космос.

Изкуство с обръщение

Тази година един от най-големите и красиви плажове у нас ще се трансформира в изложба за модерно изкуство навън с галерия на някои от най-обещаващите млади създатели у нас, готова особено за фестивала от Мартина Йорданова – куратор в Национална художествена изложба и Директор на Габровско биенале на хумора и сатирата. Изложбата ще показа няколко разнообразни форми на изкуство – статуя, стрийт арт, актуален танц, илюстрация, като всички те ще бъдат обединени от тематиката за понижаване на човешкия отпечатък върху природата, културното разнообразие и последователност. Темата за екологията е интегрирана и в сценографския проект, като главната сцена е особено основана за събитието от шведския актьор Philip Jakobsson и неговото студио FlipZurd, напълно от дърво и естествени материали. В началото на май месец, софиянци се допряха до част от сценографията, която беше изложена пред НДК, като част от Фестивала за светлинно цифрово изкуство LUNAR. Зрелищният витлообразен дизайн на творбите на шведския актьор кара големите дървени статуи да “оживеят " през нощта, подкрепени от впечатляващи светлинни резултати.

Провеждането на фестивала на открита естествена локация постоянно е било в основата на концепцията, още от първото издание през 2017. Тази година всички гости на фестивала ще имат опцията да се включат в зелени практики, полемики за запазване на плажа, устието на река Камчия и плажните дюни.  

Партньори на плана са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и годишният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена изложба,  ресторант Космос, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за проучване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS.

Фестивалът има 5 посоки: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната еднаквост на всеки човек. Всяко от тях ще бъде наранено под друга форма и в разнообразни дисциплини, а екологията ще бъде главен фокус, съпътстващ всяка стъпка от прекарването на посетителите.

Ritual Gatherings Festival 2022 ще продължи от 30 юни до 3 юли. Следете www.ritualgatherings.com, Фейсбук страницата и Instagram профила на плана.

Билетите за Ritual Gatherings Festival 2022 са към този момент в продажба.

Ritual Gatherings е годишен интердисциплинарен културен фестивал, придружен от серия градски събития, който съчетава музика, модерно изкуство, обичайни ритуали, кулинарни и екологични практики.

Ritual Gatherings 2022 ще бъде неповторимо 3-дневно прекарване за July Morning на плажа, при устието на река Камчия с вечерна музикална стратегия с лайв банди и известни имена от международната и местна електронна сцена, галерия модерно българско изкуство на плажа, полемики, работилници за духовни практики, спортни интензивности и занимания за деца.

Колективът зад Ritual Gatherings провежда още годишни почиствания на плажове, осведомителни акции за намаляването на пластмасата и отпадъка, дребни градски събития, изложения и кулинарни прекарвания с известни началник готвачи.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР