Тази година изтича последният срок, в който бивша обществена тоалетна,

...
Тази година изтича последният срок, в който бивша обществена тоалетна,
Коментари Харесай

Собственици: Градска тоалетна ли? По-добре кафене или културен център

Тази година изтича последният период, в който някогашна социална тоалетна, продадена от Столичната община, би трябвало да си остане тоалетна. До 2002 година в София е имало 38 и единствено за няколко години по-късно – до 2009 година, са продадени 16 от тях, най-вече в центъра. Единственият проблем за новите притежатели, сдобили се с обекти на оживени места, е бил да се изчака срокът от 10 години за опазване на активността - такава уговорка е имало в договорите по договорката със Столичната община. След приключването му купувачите са били уверени, че бързо ще съумеят да сменят предназначението на обекта в общината.

Когато се правят продажбите, кметове са Стефан Софиянски (до 2005 г.) и Бойко Борисов (2005 - 2009 г.) Столичната община е получила от продажбата им през този интервал общо 662 000 лв., оповестява тогава " Дневник ". Цените, на които най-често са били продадени, са сред 20 000 и 40 000 лв., като за една даже са платени 121 000 лв.. Тя е до Централната минерална баня и не работи.

Днес в София е проблем човек да откри социална тоалетна даже в центъра. Туроператори се оплакват, че задгранични туристи постоянно изпадат в неудобно състояние, до момента в който обикалят историческите забележителности. Но пък могат да пият кафе в някогашни такива заведения.

Защо си коства да се купи градска тоалетна

Инвеститорите са били привлечени на първо място от скъпото им местонахождение – в градини и паркове до НДК, зад Народната библиотека, до спектакъл " София ", площад " Възраждане ", против хотел " Хилтън "... Мотивът за пазаруване на занемарена тоалетна е опцията над нея след това да се построи ателие за химическо почистване, фризьорски салон, кафене...

Глобите не плашат частните притежатели на WC

Отговорност за следприватизационния надзор на тези покупко-продажби е носела Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ). Тя е водила правосъдни каузи с някои от купувачите, тъй като не са спазили клаузата " опазване на активността ", най-често за период от 10 години.

Има наложени наказания от 20 000 лв. затова, само че те не отхвърлят притежателите, тъй като след приключването на периода за опазване на активността се открива опция да изискат позволение за градеж на мястото на остарялата тоалетна. Тези места, въпреки и в паркове и градини, са разположени в подробните устройствени проекти като строителни петна.

Данаил Кирилов: Опитваме да я продадем, само че няма интерес

Сделките за продажбата на градските тоалетни са осъществявани от Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ). По това време ръководител на Надзорния съвет на организацията е бил Данаил Кирилов, в този момент министър на правораздаването. По същото време той е управлявал и стопанската комисия на Столичния общински съвет (СОС), където са утвърждавани тези покупко-продажби за продажба.

През януари 2009 година Кирилов се оплаква пред " Дневник ", че общината не съумява да продаде тоалетната в Докторската градина. " От лятото се опитваме да я продадем, само че няма интерес ", споделя той.

Въпросната тоалетна е била продадена малко по-късно през същата 2009 година на частно лице, обясниха от регион " Оборище ". Имало е уговорка да се резервира активността на обекта за период от 10 години - до май 2019 година, за чието съблюдаване е била виновна СОАПИ. Обектът обаче е зарязан и заключен.

" В архива на районната администрация не се съхраняват данни за дейности на притежателя по употребата на обекта. Сградата не се употребява по предопределение и не е налична за външни лица ", оповестиха от " Оборище " след питане на " Дневник ".

Запитан за аргументите, Данаил Кирилов изясни за " Дневник ", че следприватизационният надзор на този обект, (продаден през 2009 г.), е отговорност на СОАПИ, а той от август 2009 година към този момент не работел там. " Тогава станах регионален шеф на София ", съобщи той.

 Данаил Кирилов
© Надежда Чипева

Данаил Кирилов

Мястото е със статут " за КОО и озеленяване ", което значи за сложно публично обслужване. Това разрешава смяна на предназначението на обекта и създаване на кафене, павилион, магазин, даже офис върху тоалетната в Докторската градина.

Сега до входа на частното WC е сложена химическа кабина, и то със особено позволение на общинския съвет от 14 юни 2018 година, с цел да " реализира функционалността на социална тоалетна ", прецизират от регион " Оборище ".

Строително леке в парка на НДК

Общественото WC в парка на НДК е изцяло занемарено, може да бъде намерено в зелените площи до бул. " Фритьоф Нансен ". Продадено е на частна компания, оповестиха от регион " Триадица ".

Купувачът е " Младежка кооперация " Ялта ", която е получила тоалетната от общината за 85 000 лв. и по контракт е трябвало да влага в нея 45 000 лв. – за улеснен достъп на хора с увреждания

Сградите са две, само че са затворени и положението им през днешния ден мъчно ще убеди, че са влагани съществени пари в усъвършенствания. В устройствения проект на региона на НДК те са маркирани като WC.

Собственик на WC: Бих построил културен център, само че към този момент не позволяват

Димитър Илиев, съсобственик на " Младежка кооперация " Ялта ", която държи запуснатата тоалетна в парка на НДК, съобщи, че работела, само че спряла преди няколко години поради ремонта на пространствата пред НДК.

 Паркът пред НДК. Собственикът на тази затворена градска тоалетна желае да пристрои към нея културен и билетен център
© Анелия Николова

Паркът пред НДК. Собственикът на тази затворена градска тоалетна желае да пристрои към нея културен и билетен център

" Искаме да създадем културен център там с продажба на картини, на сувенири или на билети за концерти. Не желая кафене или бар. Тоалетната ще остане, само че ще я качим на равнището на земята, тъй като е издигната надълбоко, на 8 метра в земята, и възрастни хора мъчно слизат. Срещнахме се с основния проектант на София Здравков за тази концепция още през 2016 година, само че до момента няма решение ", изясни Илиев.

Той предлага общината да обясни какво може да се прави върху тоалетните и да даде период от 6 месеца за реализация. Ако притежателят не съблюдава предписанието, общината да я изкупи назад.

Строеж на банков офис в парка " Заимов "

През 2004 година публичната тоалетна там е била приватизирана посредством подмяна с апартамент в " Люлин ". През юли 2011 година е обещано позволение градеж на банков офис.

 Собственици: Градска тоалетна ли? По-добре кафене или културен център
© Максим Караджов

Получено е право на градеж и на втори етаж от 160 кв.м. Тоалетната е купена от компания " Уел Ком 00 ", благосъстоятелност на Радосвет Радев (притежател на " Дарик радио " и ръководител на Българската стопанска камара) и на Десислава Попова до 2011 година Те препродават компанията си на ирландец, който на собствен ред я продава дружно със остарялата социална тоалетна на Христо Друмев, дълготраен шеф на НДК. Сега там се строи интензивно, като табела прецизира, че планът към този момент е за бистро или бърза закуска.

В най-скъпата тоалетна - автомат за кафе

Тоалетната в градината пред Централната минерална баня е била приватизирана против 121 000 лв. през 2006 година Тя работи няколко години, само че неотдавна е заключена. В мъжкия вход беше инсталиран автомат за кафе, надписът за него стои и в този момент. Собственикът обмисля да дава елементи от нея чартърен, научи " Дневник ".

Наблизо има безвъзмездна тоалетна в предверието на джамията Баня баши и друга, платена – 60 ст., насреща в Централните хали.

Даване чартърен на " едното място " е печеливш ход

В Такевата градинка (на ул. " Солунска " и ул. " Ангел Кънчев " ) остарялата градска подземна тоалетна беше дадена чартърен след обществен конкурс през 2014 година, проведен от регион " Средец ". Наемателите бяха задължени да запазят тоалетната и те го сториха.

 Тоалетната в Такевата градинка на ул.
© Анелия Николова

Тоалетната в Такевата градинка на ул. " Солунска " е част от кафене

Отгоре й със заповед на кмета от 2001 година се позволи надстрояване - първо беше пункт за химическо почистване, а в този момент е изтънчено кафене. Входът към настоящата социална тоалетна в сутерена ловко е " спретнат " в профил на надстройката. Табела сочи къде е " едното място ". То е гратис и дори е указано, че работи 24 часа.

 Табела сочи къде е вратата за публичната тоалетна в Такевата градинка
© Георги Кожухаров

Табела сочи къде е вратата за публичната тоалетна в Такевата градинка

В случая е открит работещ модел, който хем е в услуга на хората, хем ползвателят го поддържа и печели от кафенето, хем регион " Средец " получава месечен наем, въпреки и 250 лв.. Но 5-годишният период на контракта за наем изтече неотдавна и в този момент се приготвя нов конкурс за наемател.

С 50 ст. вход избиват инвестиция за 66 000 лв.

На площад " Възраждане " е един от дребното образци за приватизация със " опазване на активността ". Купена е през 2003 година за сумата 66 000 лв. от компания " Глория ВХБ ". И мъжкото, и женското поделение работят, входът е 50 ст., само че изискванията са спартански. Тук купувачът по контракта със Столичната община е трябвало да вложи 99 000 лв. за достъп на хора с увреждания и възстановяване на интериора, само че очевидно е, че това не се е случило.

Ремонт с пари от Европейски Съюз

В градината " Св. Седмочисленици " затворената социална тоалетна дълги години беше в ролята на пиедестал на заведение за бърза закуска. Масите бяха ситуирани сред входовете за мъжкото и женското поделение на WC-то, които не работеха.

Тя още не е отворена, само че следва конкурс за даването й чартърен, като заведение от горната страна няма да се позволява, оповестиха от регион " Средец " за " Дневник ".

Ремонтът на ул. " Граф Игнатиев ", осъществен с 24.1 милиона лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък ", включи и ремонта на тоалетната в градината " Св. Седмочисленици ". Заедно с тази в градинката " Кристал ", която потъна в ново кафене, са единствените възобновени тоалетни в центъра.

От претендентите за кмет на София единствено в програмата на арх. Борислав Игнатов от " Демократична България " се търсеха решения за този проблем на столицата, която към този момент е интернационална туристическа дестинация. Игнатов остана трети на изборите, а тематиката не е наранена в програмата на новия кмет Фандъкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР