Тази година имаме по-високи балове във всички специалности, включително и

...
Тази година имаме по-високи балове във всички специалности, включително и
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Баловете тази година са по-високи дори и при правото

Тази година имаме по-високи балове във всички специалности, в това число и при правото.

Това съобщи ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков в студиото на „ Тази сутрин”.

„ Правото беше доста търсено и продължава да бъде такова”, съобщи още проф. Герджиков. По думите му информацията в медиите, че в специалността може да се влезе с четворка е подвеждаща.

„ Най-ниският бал при дамите е доста непосредствен до оптималния. При мъжете, където обичайно е по-нисък става дума единствено за няколко души, които имат четворки”, изясни още той и разясни, че оценките са с към половин единица по-високи от тези предходната година.

„ Имаме нова компетентност – „ Графичен дизайн”, в която всички са влезнали с оптимален бал”, добави ректорът на СУ.

Вече стана ясно, че обичайно най-желаните специалности са „ Психология”, „ Публична администрация”, „ Социология” и „ Английска филология”. Въпреки това, по думите на ректора на Алма матер, има пренареждане в класацията. Предишните години да вземем за пример „ Биотехнологии” и „ Журналистика” са били на по-предни места

Тази година в СУ има 730 претенденти повече от предходната година, което съгласно проф. Герджиков е триумф, поради спада на раждаемостта у нас. По думите му това дължи на сполучливата промяна на МОН във висшето обучение, както и в основаването на онлайн платформа, която улеснява студентите в СУ.

Проф. Герджиков разяснява и данните, че чиновници от администрацията на Софийския университет са получили 6,5 млн. лева под формата на спомагателни хонорари в интервала 2011-2016 година, които бяха поискани от двама студенти от Алма матер по Закона за достъп до социална информация. По техен сигнал полицията и Агенцията за държавна финансова ревизия ревизират образователното заведение.

„ В СУ в никакъв случай не е раздаван нито един лев бонуси, никакви награди и никакви 13-и заплати”, съобщи ректорът. По думите му това са спомагателни хонорари по нормативна уредба за трудов стаж, докторска степен, присъединяване в планове и добави направени часове.

Вижте повече във видеото:

-->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР