„Тази година имаме безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор със средства

...
„Тази година имаме безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор със средства
Коментари Харесай

Министър Иванов: Тази година имаме безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор


„ Тази година имаме невиждано подкрепяне на земеделския бранш със средства от страна на страната “. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Той уточни, че в последните дни са подхванати извънредно доста дейности в посока подкрепяне на стопаните както с национално, по този начин и с европейско финансиране.

Със средствата, които следва да бъдат утвърдени от Министерски съвет и ДФЗ, тази година земеделските стопани ще бъдат подкрепени със 482 млн. лева държавни помощи. „ Общият бюджет, който тази година ще се изхарчи за земеделие до първото полугодие, наближава 200 млн. лева “, добави той.

Той заяви още, че се чака на следващия ден следобяд на съвещанието на УС на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) да бъде взето решение да стартира банкет за изплащането на тези 142,5 млн. лева Ковид помощи за животновъди и растениевъди.

По мотив визитата си в Германия и Люксембург през предходната седмица министърът съобщи, че се търси в допълнение подкрепяне за бранша с до 5% от общия бюджет на Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), като настрана Европейската комисия отпусна спешен бюджет за европейските земеделци от 500 млн. евро, от които България ще употребява 10 млн. евро с опция посредством държавния бюджет тази сума да се усили до 200%.

Министърът на земеделието сподели още, че през днешния ден ще има срещи с животновъди и растениевъди и опциите за подкрепяне ще бъдат показани в най-малките елементи.

Министър Иванов отхвърли рецензиите за липса на помощ от страна на страната. „ Политизацията на развой като поддържането на българското земеделие не е в интерес на никого. Тези политически офанзиви, които са свързани с някогашните ръководещи, надали биха могли да разклатят министерството “, разяснява доктор Иванов. В същото време тази година са подадени заявки за подкрепяне на по-голям брой едри преживни животни и по-голям брой аграрни производители по отношение на предходната година, което демонстрира, че ползата към бранша се е нараснал.

Министър Иванов съобщи, че главен приоритет е заделените средства за земеделие да доближават до действително работещите в бранша. Той изясни, че за пресичането на схеми като така наречен „ виртуални животни “ ще бъдат проверявани обособени аграрни стопани, с цел да бъде предпазен ползата както на данъкоплатците, по този начин и на потребителите. По думите му се поставят всички старания за изсветляване на бранша.

„ В най-кратки периоди ще представим и Закон за браншовите организации в земеделския бранш. Надявам се в границите на месец да бъде пуснат за публично разискване “, уточни той.

Очаква се приемането на Стратегическия проект през септември към този момент да е реалност, заяви още министър Иванов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР