Тази година имах стопроцентов успех на София Филм Фест. Отидох

...
Тази година имах стопроцентов успех на София Филм Фест. Отидох
Коментари Харесай

Малко преди хората да станат зли

Тази година имах стопроцентов триумф на София Филм Фест. Отидох единствено на един филм и той беше страховит. Това, почтено казано, рядко ми се е случвало. Обикновено на фестивалите е като в хазарта - попаденията са много по-малко.  Защо избрах Цирк Колумбия ли? Защото е на Данис Танович, чийто „ Ничия земя ” постоянно съм желала да виждам.  И тъй като го даваха в НДК, което си е гаранция, че малко или доста филмът става за най-малко 3 000 индивида. Иначе, колкото и да ми е неловко да призная, малко се тревожа от прожекциите за по 50 индивида, шансът аз да съм от неколцината, на които се чака филмът да хареса, не е изключително огромен. 
И по този начин, става въпрос за последните две седмици преди войната в Босна. Действието се развива в едно малко босненско селце, в което има всички условия за божествен живот – слънце, река, китни къщурки в австро-унгарски жанр, общителни съседи и носталгия по детството. В момента обаче, в който Мики Манойлович идва в родното си място от Германия, нещата към този момент са почнали да се скапват. Най-вече се трансформират съседите – довчерашните общителни съграждани си напомнят всичко, което ги разделя, а то по никакъв начин не е малко. Изправят се сърби против босненци, комунисти против фашисти, богаташи против сиромаси. Новото против остарялото. В същото време тече противоположният развой – на фона на публичните разделения сюжетът наблюдава доближаването на едно разпаднало се семейство, връщането на любовта и топлината в него. Старото против новото.
Давам си сметка, че това което споделих нагоре, не е задоволително. Затова ще прибавя, че филмът ви хваща за гърлото и в моментите, в които не се смеете, ви се желае да плачете. Иска ви се и да знаете, че историята е била друга и след тези две седмици война не е имало.  Че е вероятен един различен живот, в който хората избират да не бъдат зли, а раят е безконечен.

 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР