Тази година икономиката на Сърбия може да надмине тези от

...
Тази година икономиката на Сърбия може да надмине тези от
Коментари Харесай

Икономиката на Сърбия може да се окаже най-устойчива в Югоизточна Европа в края на 2020-а

Тази година стопанската система на Сърбия може да надмине тези от останалата част от Югоизточна Европа, като прогнозата за икономическото стесняване на страната е доста по-малка, в сравнение с за множеството страни в района.

Годишният постоянен стопански отчет на Световната банка за Западните Балкани показва, че Брутният вътрешен продукт на Сърбия ще се свие с 3% тази година, оставайки пред останалите страни от Западните Балкани, чиито планирани свивания варират от 3,2% за Босна и Херцеговина до 12,4% за Черна гора.

Данни на Световната банка също демонстрират, че Западните Балкани, със приблизително районно стесняване от 4,8%, ще се оправят по-добре от Европейски Съюз, където предстоящата междинна стойност е спад с 8,4%. А съгласно по-ранни прогнози Сърбия може да се оправи по-добре и от страните членки на Европейски Съюз в района на Югоизточна Европа.
 Сърбия изпревари Китай по напредък. Страната не е виждала такава бърза агресия от 2008-а
Сърбия изпревари Китай по напредък. Страната не е виждала такава бърза агресия от 2008-а

До огромна степен този резултат се дължи на по-сериозни обществени вложения преди изборите през април

Причините за по-добрата прогноза за Сърбия са няколко. Една от главните такива - страната е по-малко подвластна от туризма, в сравнение с доста от своите съседки като Хърватия и Черна гора.

Сърбия беше в релативно постоянна позиция, навлизайки в рецесията, с растеж от 5,1% на годишна база през първото тримесечие. През второто тримесечие страната записва спад от 6,4%, което също е по-малко по отношение на останалите страни на Балканите. Правителството на Сърбия също по този начин предложи най-големите стопански тласъци в Западните Балкани.

Въпреки общия спад в стопанската система през второто тримесечие на 2020, воден от услугите и промишлеността, страната записва позитивна добавена стойност в селското стопанство, осведомителните и информационните технологии, както и финансовите услуги и строителството. В по-ранен отчет, оповестен от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) на 1 октомври, се показва, че високият принос на производството на съществени артикули към общото произвеждане е различен огромен плюс за стопанската система на Сърбия.
 В Сърбия 700 000 души могат да останат без работа поради рецесията. Как се оправя страната до момента?
В Сърбия 700 000 души могат да останат без работа поради рецесията. Как се оправя страната до момента?

За плюсовете и минусите на държавната помощ там

Друга причина за по-доброто справяне на Сърбия с рецесията е фактът, че страната съумя да напредне доста капиталово през миналата 2019 година.

Прогнозата на Световната банка за Сърбия е в сходство с упованията и на други интернационалните финансови институции. Европейска банка за възстановяване и развитие предвижда, че стопанската система на западната ни съседка ще се свие с 3,5% през 2020 година, само че ще се възвърне с 3% през идната 2021 година. Международният валутен фонд чака стесняване с едвам 1,5% тази година, откакто икономическата интензивност беше отчасти възобновена през последните месеци. МВФ обаче отбелязва, че има и високи опасности. " Прогнозите остават мощно несигурни, отразявайки непредсказуемия ход на епидемията и обвързваните с това стопански разстройства в Сърбия и нейните търговски сътрудници. "

Рейтинговата организация Fitch предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Сърбия за 2020-а ще се свие с 2,2%.
 Какъв спад на Брутният вътрешен продукт на България предвиждат работодателите?
Какъв спад на Брутният вътрешен продукт на България предвиждат работодателите?

Ще са нужни още ограничения за поддръжка на заетостта, приходите и инвестициите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР