Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз

...
Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз
Коментари Харесай

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Тази година един от най-популярните музикални планове на Европейския съюз за радио и телевизия - Специалният Коледен ден на Еврорадио, организира юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

Първата серия превъзходни коледни концерти беше излъчена онлайн през 1995 година През 2019-а - както всяка година, стратегия „ Христо Ботев " на БНР ще предложи на българските слушатели неповторимата опция да станат част от неизменимата традиция. А тя е към този момент добре известна: в последната неделя преди светлия християнски празник към дузина страни-членки на EBU оферират нови едночасови концертни стратегии с класическа музика, обвързвана с Коледа. Диапазонът на репертоара е голям - от грегорианско пеене и обичайни коледни шлагери до барокова сакрална музика и модерни произведения. Ключов миг в Специалния ден е това, че концертите се организират онлайн пред аудитория в концертни зали или огромни студиа на съответните радиостанции. Понякога феновете участват на обичайната коледна гала, случва се даже да пеят дружно с изпълнителите.

Тази година вземат участие 15 радиостанции: от Австрия, България, Англия, Германия (с 3 представители - Баварското радио с концерт от Мюнхен, Югозападното радио с хоров концерт от Щутгарт и Централното немско радио (MDR) с органов концерт от катедралата в Мерзебург), Дания, Естония, Исландия, Испания, Латвия, Полша, Словения, Финландия и Швеция. Концертите ще се излъчват непосредствено допълнително от 20 европейски страни, както и в Австралия, Нова Зеландия и Съединени американски щати.

От 11.00 до 12.00 часа - Коледен ден с Аделина Александрова
На 15 декември ще се включим в Коледния ден тъкмо в 11.00 часа, с цел да излъчим дружно с всички страни-членки на Еврорадио българския принос към деня - концерта на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. В програмата: български и съветски православни песнопения и авторски произведения на Добри Христов, Александър Танев, Стефан Драгостинов, Александър Текелиев, Николай Стойков, Йордан Гошев, Кирил Попов.

От 14.00 до 18.00 часа - Коледен ден с Цветана Тончева
Първото включване в неделния следобяд е от катедралата „ Свети Павел " в естонския град Тарту. Програмата на камерния отбор „ Трискеле ", профилиран в осъществявания на фолклор и старинна музика, включва естонски фолклорни химни и мелодии от най-ранната балтийска сбирка ръкописи, формирана от органиста Густав Сван през 1774 година В своите вокални полифонични версии на тези старинни песнопения петимата членове на отбор „ Трискеле " употребяват акомпанимент на средновековна лютня, флейти, барабани, както и обичайни естонски принадлежности като цитра и мандола.
Следва Хелзинки - финландският концерт постоянно стартира тъкмо в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свири ансамбълът Barocco Boreale („ Северен барок " ). Солистка ще бъде Ану Комси - сопран. В програмата: музика от Георг Фридрих Хендел и обичайни финландски коледни песни.
Следващото ни включване стартира тъкмо в 17.00 часа, с камерен концерт от Студио 1 на Латвийското национално радио в Рига. Младата певица Беате Звиедре ще извърши обичайни коледни мелодии от Англия, Франция, Германия, Дания и Латвия в акомпанимент на арфа, саксофон и ударни.

От 21.00 до 22.30 часа - Коледен ден с Даниела Найденова
Точно в 21.05 стартира концертът, препоръчан от Полското национално радио. Това е заключителната вечер на Коледния фестивал „ Actus Humanus ", който се организира в Гданск от 11 до 15 декември. Коледна меса на Михаел Преториус ще прозвучи в осъществяване на световноизвестните хор и оркестър Gabrieli Consort and Players с диригент Пол МакКрийш.

Коледният ден на вълните на стратегия „ Христо Ботев " ще приключи в 22.30 часа, само че концертите, които няма да прозвучат онлайн на 15 декември, ще бъдат излъчени в „ Неделния следобяд " и „ Музикалните вечери " на 22, 23 и 24 декември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР