Тази година Денят на данъчната свобода в България ще настъпи на

...
Тази година Денят на данъчната свобода в България ще настъпи на
Коментари Харесай

Денят на данъчната свобода идва на 18 май

Тази година Денят на данъчната свобода в България ще настъпи на 18 май, съобщи Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ). Това е алегорична дата, която демонстрира в кой миг от годината създаденото от работещите хора към този момент обезпечава плануваните бюджетни доходи.  

За 2019 година е заложено стопанската система да създаде артикули и услуги за малко над 116 милиарда лв. и в държавната хазна да влязат рекордните 43.9 милиарда лв.. Това значи, че популацията ще създава по приблизително по 319 млн. лв. през всеки ден от годината и че за попълването на бюджета ще са необходими 138 дни (през 2011 година бяха задоволителни единствено 115 дни). Като разбивка постъпленията изглеждат по този начин:

Българите работят най-вече дни - 34, за обезпечаване на плануваните доходи от Данък добавена стойност. За акцизите тази година се трудим 17 дни. 24 дни са нужни за обществените осигуровки и 9 - за здравните.  За попълване на приходите от подоходни данъци стигат 12 дни, а за корпоративните  – осем. Седмица е нужна за държавните и общинските такси.

" През последните години се следи устойчива тенденция българските данъкоплатци да работят от ден на ден дни, с цел да обезпечат бюджетните доходи, и Денят на данъчна независимост да идва все по-късно през годината. На практика данъчната тежест нараства и през 2019-а е най-висока за последното десетилетие, разясняват от ИПИ. Осигуровките да вземем за пример праволинейно порастват.  През 2017 и 2018 година вноската за пенсия порасна с по 1 процентен пункт, а през 2019 година бе вдигнат осигурителният таван. В същото време след въвеждането на плоския десятък няма нито едно понижение на данъчната тежест у нас.

РАМО

И през тази година България разчита на поддръжката на Европейски Съюз - в бюджета са заложени близо 2.7 милиарда лева европомощи. Това значи, че европейските данъкоплатци ще „ анулират ” българите за 9 дни работа към страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР