Тази година благодатният огън у нас ще донесе отново най-младият

...
Тази година благодатният огън у нас ще донесе отново най-младият
Коментари Харесай

Митрополит Антоний ще донесе благодатния огън с правителствения Фалкон

Тази година плодородният огън у нас ще донесе още веднъж най-младият сред владиците - западно и средноевропейският митрополит Антоний. 

Свещеният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска държавна делегация, водена от Антоний. Очаква се духовните лица да кацнат на летище София към 19:30 ч през днешния ден с държавния Фалкон.

Днес от 13:30 ч БНТ по традиция ще излъчи запалването на плодородния огън в църквата на Божи гроб в Йерусалим. 

За православните християни Великден идва с чудо - всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до през днешния ден тайнството е неразгадано, макар че доста учени са градили хипотези.

За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно знамение. Хора от цялостен се стичат в Йерусалим по време на Страстната седмица, с цел да вземат присъединяване в поклоненията преди деня на Възкресението. На Разпети петък се организират обичайните процесии по Виа Долороса. Маршрутът по „ Пътя на болката ” е открит през 14 век от френските монаси. Смята се, че това е пътят, по който е минал Исус Христос, носейки кръста към мястото на разпятието или Голгота.

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства за да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Йерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според остаряло вярване, в случай че плодородният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, с цел да възпламенят свещите си и да се поздравят с " Христос Воскресе "!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР