Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, също

...
Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, също
Коментари Харесай

Борисов и патриарх Неофит: Без върба и Благодатен огън тази година

Тази година Благодатният огън няма да пристигна от Йерусалим, също по този начин няма да има и върбови клончета за Цветница. Това взеха решение министър председателят Бойко Борисов, патриарх Неофит и епархийските митрополити на среща в Синодалната палата.

Във фокуса на диалога са нужните ограничения и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от изключителното състояние в страната по отношение на разпространяването на COVID-19.

"Великден е най-светлият християнски празник. Аз доста обичам този празник. Религията е извънредно мъдра. За всяко нещо има рецепта, има тълкуване. За всяко нещо има какво да се поучиш. И от Гьоте можеш, само че и от църквата можеш. Най-отпред написа - "Без Господ нищо не можеш да направиш ". Как да затворя църквата? Ето, през днешния ден нито ръка им целунах, нито ги прегърнах. Не е мъчно да си дезинфекцираш ръцете, да си сложиш маска ", сподели Борисов.

Борисов уточни, че все още в името на живота и здравето на българските жители за ограничаване на разпространяването на ковид са въведени редица ограничения. „ От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, по тази причина пуснем ли ги да излязат по този начин всеобщо, доста ме е боязън да не тръгне огромна болест “, безапелационен бе министър председателят Борисов във връзка идните празници Цветница и Великден.

Църквата е решила тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя, а средствата, които са планувани за полета с държавния аероплан, от Синода ще бъдат пренасочени за битката с ковид и неговото разпространяване. Службите на Великден ще бъдат пред храмовете, а чиновниците на храмовете ще носят защитни средства.

"Днес имахме изключително съвещание на Светия Синод. Имахме огромната наслада измежду нас да бъде и министър-председателят. Светият Синод изрази своето огромно почитание към него и към държавното управление в България. Казвам го напълно откровено. Той потвърди себе си, тъй като е казано, че в сложни момента човек демонстрира какво има в него ", уточни ловчанският митрополит Гавриил и добави, че Борисов се бори по всякакъв начин с пандемията, като в това време се старае да съблюдава традициите на православна България.

За да не минават миряните под маса, от Синода оферират да се държи плащеница и хората да минават под нея. За Второ възкресение, епископ Гавраил счита, че тогава няма да има толкоз доста хора.

"Очакваме пикът на болестта към Великден и след него. Това е тест за дисциплинираност. Ако всичко мине наред, ще можем да отворим парковете и планините. Всички са под огромен напън. Ако някой си мисли, че е прелестно да издаваш заповеди хората да стоят у дома затворени. Това е, както когато хирургът издава тежко наставление. Те упрекнаха Мутафчийски, че си смъкна маската и целуна икона ", разяснява Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР