Тази година беше белязана и от тежка енергийна криза. Справянето

...
Тази година беше белязана и от тежка енергийна криза. Справянето
Коментари Харесай

Развитието на енергийната криза в България през 2022 г.

Тази година беше белязана и от тежка енергийна рецесия. Справянето с нея беше във фокуса на две държавни управления и два Народното събрание. Тази година потвърди, че енергетиката може доста добре да бъде употребена и като оръжие, което е доста по-силно от патроните и снарядите. Тя се трансформира и в главен инструмент за политически нападки и обвинявания. Енергийната рецесия смъкна няколко държавни управления в Европа, в това число едно в България. През всичките 12 месеца политиците твърдяха, че всяко едно тяхно деяние е с цел да не останат на студено българските жители.

Сагата с цените на природния газ в България стартира още преди настъпването на 2022 година. Дни след встъпването в служба на кабинета Петков на 13 декември 2021 година цената на синьото гориво за мегаватчас удари 102 лв., което е 63% увеличение от началото на годината. В опит да забави процеса на повишаване държавното управление на Промяната наложи мораториум на цените на природния газ от 17 декември до 31 март, фиксирайки сумата на мегаватчас на 26 лв., колкото е била на 1 януари 2021.

 
Този мораториум просто даде на новото държавно управление време да влезе за тези 3 месеца и да направи разбор. Аз да вземем за пример още не знам дали това е най-хубавото равнище на цените, какво се случва с азерския газ и за какво той не е част от калкулацията за цените на парното. Всички тези неща би трябвало да ги разберем преди да подвигаме тока за потребителите. 
Kирил Петков, министър-председател, 17.12.2021 година

Освен, че вкарва мораториум държавното управление на Петков стартира разпределяне на финансови помощи за справяне с енергийната рецесия. Подкрепа за най-засегнатите бе може би най-често използваната фраза от политиците, само че за 12 месеца по този начин и не стана ясно кои тъкмо са „ най-засегнатите “. „ Ще имаме поддръжка на близо милиард и половина лв. през идващите месеци за преодоляване на енергийната рецесия. Милиард и триста ще отидат за цените на тока и към 200 милиона за газта “, сподели Кирил Петков на 22.12.2021 година

Опозицията в 47-то Народно заседание в лицето на ГЕРБ и за миг не повярва в дейностите на новите ръководещи и от самото начало виждаше в тях користна предумисъл. 

 
Откъде с изключение на от LNG терминала в Гърция и Азербайджан, откъде ние ще получаваме различен газ с изключение на съветския?Някой съзнателно ли се пробва да скапе връзките сред България и Азербайджан и да размени азерския газ с някакъв различен. 
Делян Добрев, ГЕРБ – 03.01.2022 година

Обвинения бяха ориентирани и към публичния снабдител Булгаргаз след изявление на енергийния министър Александър Николов, че сдружението под управлението на Николай Павлов единствено се е отказало от цялостните количества на ниска цена азерски газ. 

 
Консумацията и доставката по дълготрайни контракти на природен газ е по този начин наречената финансова стойност равна на нула. Ако България губи някой различен печели. Недоставката на тези количества води до ужасяващи загуби всеки божи ден. 
Александър Николов, министър на енергетиката – 06.01.2022 година
И ние сме сигурни до огромната степен, че част от решенията, които те са взели резултиратвъв високите цени на газа и 30-те % нарастване. 
Кирил Петков, министър-председател – 31.01.2022 година

В края на първия месец на 2022 година все по-ясно става, че войната сред Русия и Украйна няма да завърши скоро, което ще сътвори още опасности за националната сигурност на България.

Появяват се и страхове, че Газпром може да спре доставките за България. В началото държавното управление отхвърля такава догадка. След 10 дни нещата се трансформират.

 
Ние би трябвало да сме подготвени за всевъзможен сюжет. Включително и сюжет, където нямаме газ от Газпром. Тази война може да даде всевъзможни резултати и ние би трябвало да сме подготвени. 
Кирил Петков, министър-председател, 21.03.2022 година

В края на първия месец от войната в Украйна съветският президент Владимир Путин подписва декрет, с който желае всички заплащания за доставки на природен газ от европейски страни да бъдат осъществявани в рубли. 

 
Относно настояването на “Газпром Експорт ”: за заплащане в рубли. Два значими аспекта има – това не е посочено като условие в съществуващите контракти. Действията на България оттук насетне ще бъдат напълно в унисон с Европейския съюз. 
Александър Николов, министър на енергетиката – 06.04.2022 година

На 27 април след неколкократни опити от страна на „ Булгаргаз “ да извърши заплащане в долари, “Газпром Експорт ” стопира напълно доставките на синьо гориво за България. 

 
На 26 април – през вчерашния ден – е получено писмо,  заявяващо прекъсването на доставките на природен газ за България. Това…следва да се удостовери и физически до няколко минути в случай че е реалност. Чисто физически по трасето на оператора. 
Александър Николов, министър на енергетиката – 27.04.2022 година
„ Булгаргаз “ са създали заплащането, както е по контракт. Газпром са спрели газа макар направеното заплащане. Това значи, че имаме една страна, която е неточна. 
Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите – 27.04.2022 година

Спирането на доставките от Газпром накара държавното управление на Петков незабавно да стартира да търси други възможности, с които да компенсира неналичията. През май месец стана ясно, че са контрактувани 2 танкера с полутечен природен газ от Съединените щати, които да закърпят ситуацията за идващите два месеца. 

Оказва се обаче, че в четворната коалиция не всички са съгласни, че България ще се оправи най-добре без Газпром.

Купуването на природен газ месец за месец обаче излиза скъпо и демонстрира потребността от дълготрайни доставки. Интерконекторът с Гърция се оказва избавителният пояс в спешния миг. А би трябвало да потече от Азербайджан.

А до влизането на азерския газ, от къде България се доставя с газ? Според ГЕРБ някогашните ръководещи от Политическа партия са купували съветски газ, само че на по-висока цена, тъй като покупката се случва посредством близки до тях медиатори.

В последните дни от своето ръководство кабинетът на „ Промяната “ се опита да контракти още 7 танкера от Съединени американски щати, които да оказват помощ на идващото служебно държавно управление да се оправи с енергийната рецесия. Три танкера за 2022 година с опцията за още 4 през 2023.

Танкерите обаче не отплаваха към България, а новото служебно държавно управление дефинира сделките като ненадеждни.

 
С моя заповед сътворих междуведомствен спешен щаб за енергетиката със задача да предложи решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша. 
Гълъб Донев, длъжностен министър-председател – 03.08.2022 година

„ Прословутите контрактувани 7 танкера в действителност не са контрактувани, а сега сме на равнище оферта, която включва доставка на три танкера тази година и алтернатива за доставка на още 4 през идната. В допълнение не са подсигурени слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали “, сподели Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката на  03.08.2022 година

Пререкания между бившо и сегашно държавно управление имаше и по линия на работата, свършена по построяването на интерконектора с Гърция. Служебният министър на районното развиване Иван Шишков извърши неколкократни инспекции на градежа, след които установи, че строителните действия не са напреднали толкоз, колкото се твърдеше. 

През месец август цената на природния газ стигна до 298 лв. за мегаватчас, което накара държавното управление да разгласи и една непопулярна мярка. 

 
Опитваме се да доставим газ през всички вероятни трасета. При нужда сме подготвени да обновим и договарянията с Газпром. 
Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката – 10.08.2022 година

Тази поръчка докара до протести – пред президентството и пред министерството на енергетиката. Отказани бяха и 6 от 7-те танкера, завещани от държавното управление на Кирил Петков. Потенциални договаряния с Газпром бяха аргументирани и посредством евентуално арбитражно правосъдно дело, което България рискува да загуби. 

Месец септември бе белязан от следващия отрицателен връх – цена на природния газ от 354 лв. на мегаватчас. В опит да овладее рецесията Булгаргаз, към този момент с ново управление, излеза с нов проект за деяние – промени в тръжните процедури за подписване на контракти за доставки на синьо гориво.  Да покажем един нов метод в договарянето в метода на осъществяване на обществени търгове. Резултатът да е положителни ценови условия за интервал от 10 години за битовите и небитовите консуматори “, сподели Деница Златева, изпълнителен шеф на Булгаргаз на 20.09.2022 година

 
От през днешния ден се отстранява практиката да се договорят танкери без търг и изясненост по какъв начин търговецът дефинира цената. 
Румен Радев, президент на Р България, 20.09.2022 година

През октомври за първи път от началото на годината се пречупи наклонността на повишаване на цената на природния газ, падайки на 233 лв. на мегаватчас.

Официално бе открита и газовата връзка с Гърция. 

 
Този газопровод трансформира разпоредбите на играта в интерес на енергийната сигурност на Европа и България. Нейното значение е независимост – независимост от зависимостта от съветски газ.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия – 01.10.2022 година

През ноември цената на природния газ падна с още 100 лв.. „ Булгаргаз “ побързаха да се похвалят, че главната причина за поевтиняването са точно новите им тръжни процедури, а не спадът в цената на международните тържища.  Цифровото изражение е 200 милиона лв.. Тоест в случай че бяхме траяли със остарялата процедура на приемане на предложения по мейл, то щяхме да платим за газ с 200 милиона повече “, сподели Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката на  28.10.2022 г

Оказа се обаче, че „ Булгаргаз “ са избързали с хвалбите, защото още през декември цената се качи от 123 на 147 лв., а поръчките за януари 2023 са за скок с още 40% или 204 лв. за мегаватчас. Посочената причина – скъпия нагнетен газ в газохранилището в Чирен. 

„ Този скъпият газ, който е над 250 лв., ще би трябвало рано или късно да го платим, тъй като той е нагнетен там и при неговото прилагане регулаторът ще би трябвало да го признае в сметките. Това ще се случи в този момент в зимния интервал в най-тежкия миг. От Чирен се черпи газ зимата и се нагнетява лятото. Дори да не черпим газ тази зима и единствено да го купуваме, тази сметка ще би трябвало да я платим рано или късно “, сподели Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика на  15.12.2022 година

А сметките за парно и газ занапред ще порастват, както и потреблението. Който и да пристигна на власт, ще би трябвало да реши проблема – дали българските консуматори ще платят високата сметка от 2022 през 2023-а или ще се откри проект, с цел да се избегнат отрицателните трендове от миналата година.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР