Тази година бе най-важната за България, откакто е член на

...
Тази година бе най-важната за България, откакто е член на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Тази година бе най-важната за България

Тази година бе най-важната за България, откогато е член на Европейски Съюз, тъй като съответстваха първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и първото Българско председателство на Дунавската тактика. В основата на напъните и задачите ни за двете ръководи стояха думите непоклатимост, разцвет и сигурност, бъдеще и късмет, доближаване.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция преди откриването на Седмия годишен конгрес на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район, представена от Министерството на външните работи.

Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз с целта за европейска вероятност на страните от Западните Балкани България работи за постигането на по-голяма съгласуваност сред страните в района, съгласуваност сред хората и улеснение на бизнеса, повече сигурност, повече фокус от страна на Европейски Съюз към нашите съседи, означи още външният министър.

„ Културно-историческото завещание и туризмът бяха определени за приоритет на Председателството ни на Дунавската тактика, а нашите цели са повече стратегически планове с забележими резултати за жителите на всички страни участнички в нея “, добави първият ни посланик.

България за първи път пое председателството на Дунавската тактика през октомври 2017 година След двудневния конгрес, който се организира в София, страната ни ще съобщи щафетата на Румъния, която ще поеме председателството на формата за идната една година.

„ Всички ние би трябвало да се обединим и да работим за това да има по-прозрачно финансиране за идващия програмен интервал, тъй че да реализираме стратегическите си цели “, съобщи още Екатерина Захариева на конференцията. Тя добави, че за района в идващия бюджетен интервал са заделени 262 млн. евро.

Вицепремиерът Екатерина Захариева откри събитието с одобрение от името на българското държавно управление.

„ Основната цел на Дунавската тактика, когато беше основана и утвърдена преди 8 години, беше да подкрепя бизнеса, да свърза хората, да направи по-видим Дунавския район, да сплоти едни от най-развитите райони в Европейски Съюз с едни от по-малко развитите. Освен деветте страни членки на Европейски Съюз бяха включени и 5 страни, които към момента не са, само че се стремят към участие в европейското семейство ", съобщи тя в послание си към гостите на форума.

Захариева акцентира достиженията на тази макрорегионална рамка за съдействие, измежду които финансирането на доста съответни планове и основаването на нови работни места за жителите от района.

„ Едно от най-важните бе брандирането на марката Дунав не като река, която разделя, а която свързва. Това е район с едно от най-богатото и красиво културно- историческо завещание и едни от най- надарените и стимулирани хора ", съобщи Екатерина Захариева.

Захариева поздрави ангажираните с Дунавската тактика български министерства за концепцията да бъде изработен разбор на резултатите и напъните в бъдеще да бъдат ориентирани към надграждане на постигнатото и фокусиране върху стратегически, съответни планове.

Външният министър благодари на Европейската комисия и еврокомисаря по районното развиване Корина Крецу за огромната поддръжка към Българското председателство на Дунавската тактика.

„ Историята не би трябвало да бъде наш затвор, а наш преподавател и нещо, с което да се гордеем. Това беше и една от задачите на България през миналата една година”, съобщи в умозаключение Екатерина Захариева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР