Тази година българското министерство на туризма обяви, че летният сезон

...
Тази година българското министерство на туризма обяви, че летният сезон
Коментари Харесай

Черноморието в края на май: призрачни места

Тази година българското министерство на туризма разгласи, че летният сезон ще стартира на 1 май. " Обсъжда се опция за спомагателни гранични пунктове с оглед улеснението на притока, защото чакаме голям брой туристи, които ще се придвижват с коли ", съобщи през април някогашната министърка на туризма Марияна Николова. Но прогнозите ѝ явно не се сбъднаха.
Заради несигурността към резервациите на задграничните посетители притежателите на доста от огромните хотели взеха решение към този момент да не отварят, написа още ДПА. Проблемът е изключително сериозен в курорти като Слънчев бряг, където разчитат главно на огромни групи туристи от Германия, Русия и Англия.
В началото на месеца в медиите се появи информация, че чартърните полети, с които съветските туристи идват в България, това лято могат да бъдат анулирани. Причината: напрежението сред двете страни и изгонени дипломати. Към момента въпреки всичко се чака руснаци да дойдат в България през юни и юли, с цел да почиват по Черноморието. През май обаче имаше анулирани полети.
Браншът ще се възвръща години наред
Надеждата на работещите в сектора е, че през това лято ще компенсират най-малко част от загубите, които натрупаха през 2020 година. За цялата минала година броят на задграничните посетители спадна с към 80 %. Загубите се пресмятат на близо шест милиарда лв., акцентира ДПА и напомня, че към предходното държавно управление се насочва рецензията, че не е подхванало задоволително стъпки, с цел да поддържа бранша.
" Вероятно чак през 2025 година ще можем да достигнем равнищата от 2019 година ", споделя в изявление за Дойче Веле Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм. " Дотогава е отговорност на държавното управление да възвръща и да развива бранша. "
Подобно мнение споделя и служебната министърка на туризма Стела Балтова, представена от ДПА. Отговорността на министерството е " да възвърне жизнеспособността на туристическия бранш ". Според нея главен приоритет е вярното представяне на страната в чужбина и " развиване на националната туристическа реклама и на интернационалното съдействие в туризма за поощряване на туристите да изберат България за своя дестинация ".
" Понякога тестванията костват повече от нощувките "
Но браншът продължава да е изправен пред съществени проблеми, провокирани от пандемията. Сред тях са неналичието на организация за тестване на туристите, които би трябвало да се завърнат в своите страни, както и незапочналата имунизационна акция на чиновниците в бранша. " Докато е належащо да се вършат PCR-тестове, доста задгранични туристи ще заобикалят България ", добавя Драгомир Изворски, който менажира жилища в Златни пясъци. " Понякога тестванията костват повече от нощувките. "
 
Автор: Александър Детев, 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР