Тази година българското министерство на туризма обяви, че летният сезон

...
Тази година българското министерство на туризма обяви, че летният сезон
Коментари Харесай

Много от големите хотели решиха да не отварят по Черноморието

Тази година българското министерство на туризма разгласи, че летният сезон ще стартира на 1 май. "Обсъжда се опция за спомагателни гранични пунктове с оглед улеснението на притока, защото чакаме голям брой туристи, които ще се придвижват с коли ", съобщи през април някогашната министърка на туризма Марияна Николова. Но прогнозите ѝ явно не се сбъднаха.

Заради несигурността към резервациите на задграничните посетители притежателите на доста от огромните хотели взеха решение към този момент да не отварят, написа още ДПА. Проблемът е изключително сериозен в курорти като Слънчев бряг, където разчитат главно на огромни групи туристи от Германия, Русия и Англия.

В началото на месеца в медиите се появи информация, че чартърните полети, с които съветските туристи идват в България, това лято могат да бъдат анулирани. Причината: напрежението сред двете страни и изгонени дипломати. Към момента въпреки всичко се чака руснаци да дойдат в България през юни и юли, с цел да почиват по Черноморието. През май обаче имаше анулирани полети.

Браншът ще се възвръща години наред

Надеждата на работещите в сектора е, че през това лято ще компенсират най-малко част от загубите, които натрупаха през 2020 година. За цялата минала година броят на задграничните посетители спадна с към 80 %. Загубите се пресмятат на близо шест милиарда лв., акцентира ДПА и напомня, че към предходното държавно управление се насочва рецензията, че не е подхванало задоволително стъпки, с цел да поддържа бранша.

"Вероятно чак през 2025 година ще можем да достигнем равнищата от 2019 година ", споделя в изявление за Дойче Веле Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм. "Дотогава е отговорност на държавното управление да възвръща и да развива бранша. " Подобно мнение споделя и служебната министърка на туризма Стела Балтова, представена от ДПА. Отговорността на министерството е "да възвърне жизнеспособността на туристическия бранш ". Според нея главен приоритет е вярното представяне на страната в чужбина и "развитие на националната туристическа реклама и на интернационалното съдействие в туризма за поощряване на туристите да изберат България за своя дестинация ".

"Понякога тестванията костват повече от нощувките "

Но браншът продължава да е изправен пред съществени проблеми, провокирани от пандемията. Сред тях са неналичието на организация за тестване на туристите, които би трябвало да се завърнат в своите страни, както и незапочналата имунизационна акция на чиновниците в бранша. "Докато е належащо да се вършат PCR-тестове, доста задгранични туристи ще заобикалят България ", добавя Драгомир Изворски, който менажира жилища в Златни пясъци. "Понякога тестванията костват повече от нощувките. "

Автор: Александър Детев (дпа, аг)
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР