Тази година България започва изграждането на нова модерна научноизследователска лаборатория

...
Тази година България започва изграждането на нова модерна научноизследователска лаборатория
Коментари Харесай

Започва изграждането на нова лаборатория на българската база на Антарктида

Тази година България стартира построяването на нова съвременна научноизследователска лаборатория на Антарктида. Тя ще се намира в съществуващата българска полярна база. Страната ни получи признанието да бъде хазаин на годишното заседание на Съвета на мениджърите на националните антарктически стратегия.

Вижте повече в диалога в Сутрешния блок на Българска национална телевизия с проф. Христо Пимпирев и с Петя Станчева, архитект на българската лаборатория в Антарктида

Проф. Христо Пимпирев: България към този момент 30 години е уважавана полярна нация. Неслучайно, заради нейния престиж, тя беше определена да бъде хазаин на това заседание, което е извънредно значимо и дефинира насоката на полярните проучвания на всички велики страни, които изследват този континент, включително и България.
До в този момент нашата база е била изграждана по " виладжийския принцип ". От някъде се намират някакви пари, благодарение на някой спонсор се построява една къщичка, по-късно се доизгражда, прави се пристройка. Другите бази, които съществено работят на този континент, имат бази, които са като галактически станции. Важно за нас е да имаме една постройка, в която да се правят научните проучвания
Проф. Христо Пимпирев: Без инвестиция в науката няма да има напредък на човечеството.
Приносът на България за проучването на Ледения континент е утвърден. Повече от половин век след първата експедиция с присъединяване на българин там идва моментът, в който учените ни ще могат да изследват и разкриват тайните на Антарктида благодарение на нова база - лаборатория, която би трябвало да бъде приключена в границите на идващите две до три години.
 Петя Станчева, архитект на българската лаборатория в Антарктида: Моят план, задачата му беше един път да повтори формите на съществуващите здания, повторно да бъде опростена, модулна, да има повтаряемост, с цел да разреши по-лесен монтаж при тези много сурови условия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР