Тази фаза е най-важна. При нея мозъкът работи здраво, за

...
Тази фаза е най-важна. При нея мозъкът работи здраво, за
Коментари Харесай

Това Са 5-Те Убийци На Мозъка! Няма Да Повярвате, Но Алкохолът И Цигарите Са Само Съучастници

Тази фаза е най-важна. При нея мозъкът работи крепко, с цел да държи индивида латентен и сковава крайниците му. Това е етапа на сънищата, в която паметта се опреснява и спомените се подреждат на склад. Човек, който не си доспива, не може да се концентрира, да приема информация и да взема решения.
Изследване от 2014 година сподели, че при дълго бодърстване умират неврони и в енергийния център, наименуван locus coeruleus. Друго проучване откри, че дефицитът на сън над 60-годишна възраст свива кортекса и хипокампуса. Излиза, че положителният сън става доста значим точно след тази възраст.

Пушене
С всяко дръпване от цигарата човек вдишва 7000 токсични субстанции, 69 от които предизвикват рак. Пушенето води и до други заболявания - от продължителен бронхит до емфизем и инсулт. Именно инсултът убива мозъчни кафези.
Френско проучване от 2002 година откри, че пристрастените към никотин мишки образуват с 50% по-малко неврони в хипокампуса. При това колкото по-висока е дозата никотин, толкоз повече кафези умират. Водещият проучването Пиер Пиаза написа в сп. УНю сайънтистФ: УВече ни е ясно за какво пушачи, които пробват да спрат цигарите, имат проблеми с паметта. Като пушат, стимулиращият резултат от никотина прикрива загубата на неврони. Щом спрат, дефицитът им се демонстрира.Ф

Обезводняване
Заблудата, че алкохолът убива мозъчните кафези, идва от други процеси в тялото, които той провокира. Един от тях се назовава " строшаване на печата ". Това е моментът, в който отивате до тоалетната, откакто сте изпили 2 бири. След това към този момент уринирате по-често. Колкото повече алкохол консумирате, толкоз повече се потиска синтезът на хормона вазопресин, който дава отговор за задържането на вода в тялото. Спадне ли равнището му, човек не може да задържа урина и резултатът е обезводняване. На него се дължи и махмурлукът.
И защото 75% от мозъка е вода, всяка чаша водка би трябвало да се пие с изключение на с доматен сок и с огромна чаша вода. Всъщност и трезвеникът би трябвало да има подръка огромна чаша с вода през целия ден. Обезводняването настава за 4 часа. След 8-ия час мозъкът се подува (церебрална едема), защото тялото праща последните водни ресурси към клетките му и някои от тях се пръсват. Има и схващания, че поради електролитния дисбаланс невроните стартират да издават неправилни сигнали.

Стрес
Според множеството хора в един ден от седмицата всичко върви наобратно. Най-често той е понеделник. Тогава се струпват толкоз проблеми, че човек се стресира. Той се стяга, само че това си има граници. Ако те бъдат преминати, стресът става смъртоносен за мозъка.
За него е отговорен хормонът кортизол, който в стресов миг се влива в кръвта от надбъбречните жлези. Кортизолът пренасочва телесната сила в органа, който сега се нуждае от нея. Ускори ли се пулсът, да речем, храносмилането стопира.
При хронично уплашените хора обаче равнищата на кортизол са толкоз високи, че мозъкът стопира да създава неврони, а усилва производството на миелинови кафези. Миелинът е мастна тъкан, от която се състои бялото мозъчно вещество. Тя форсира сигналите сред невроните. Тези промени обаче може да доведат до шизофрения или друго умствено разстройство.

Наркотици
Марихуаната не убива мозъчни кафези, само че другите опиати го вършат доста сполучливо. Най-свирепите убийци на неврони са кокаинът, екстази, амфетамините и така наречен соли за баня (синтетични катинони). Те провокират бурно освобождение на серотонин и норепинфирин. Човек изпада в еуфория и става свръхактивен, само че губи от невроните, които дават отговор за синтеза на успокояващите хормони. В резултат се развиват приемливост и пристрастяване към опиата, а за реализиране на резултата от него се вземат все по-големи дози и като цяло се одобряват жсе по-тежки опияти.
Tags: ОЩЕ ЕЛИКСИРИМЕХЛЕМИЛЕКОВЕАЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР