Тази есен във френския съд бе приключена двугодишната сага с

...
Тази есен във френския съд бе приключена двугодишната сага с
Коментари Харесай

Грандиозен провал: Основателка на #MeToo претърпя поражение в съда

Тази есен във френския съд бе завършена двугодишната сага с обвиняванията за полов тормоз. Журналистката Сандра Мюлер, първата жена, която вкара модата на хаштага MeToo във Франция, беше приета за отговорна за клюка и бе наказана да заплати обезщетение в размер на 20 хиляди евро. Това оповестява вестник Frankfurter Allgemeine.

През октомври 2017 година Мюлер разгласява в Twitter обвиняване против Ерик Брион, някогашен изпълнителен шеф на частния ефирен канал Equidia. Нейната обява изложи Брион като полов нарушител и повлия отрицателно на неговата кариера. Обиденият подаде иск в съда, където призна, че имайки „ правото да флиртува “, е посочил знак на внимание към журналистката.

По-специално, на събитие в Кан, той е направил комплимент за нейния луксозен бюст и u предложил да прекарат нощта дружно. Но когато схваща, че няма да реализира реципрочност, той се извинява и приключва своите опити. Брион упрекна Мюлер в клюка и изиска обезщетение и покриване на правосъдните разходи в размер на 65 хиляди евро.

Съдът призна дамата за отговорна, само че доста занижи размера на компенсацията до 20 хиляди евро. Адвокатът на Мюлер назова решението на съдията морално остаряло и че ще апелира.

Сандра Мюлер се счита за основателка на придвижването за полов тормоз на MeToo във Франция. Тя основава френскоезичния хаштаг balancetonporc, който може да се преведе като „ докладвай за свинята си “.

„ Труд “ припомня, че посланието на Сандра „ Изобличи (или докладвай) за свинята си “ генерира повече от 300 000 споделяния на други дами, претърпели полов тормоз или принуждение. Вълна, сходна на акцията „ Аз също “ в Съединените щати, въодушевена от актрисата Алиса Милано.

Във Франция обаче акцията доби и политическо значение. Министърът по въпросите на дамите Марлен Шиапа призна, че американският скандал и масираните женски акции в обществените мрежи са я окуражили да пропагандира за нов закон против пощипването на дамите на улицата и половите подмятания.

Източник: "Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР