Тази есен привлече защитника , който може да е на

...
Тази есен привлече защитника , който може да е на
Коментари Харесай

Сундберг идва на "Герена" със знанието как се постигат футболни мечти

Тази есен притегли бранителя , който може да е на 25 години, само че има сериозен опит и най-много знае по какъв начин се реализират фантазии във футбола. Това го прави изключително скъп за " сините ", които имат няколко фантазии на този стадий, които зависят от футболистите - постоянна игра напролет, класиране за евротурнирите в края на сезона и продобиване на Купата на България.
Сундберг е роден в Швеция, само че татко му е гамбиец. Затова не е изненада, че два от огромните му триумфи са реализирани под друг народен байрак. От 2011 до 2016 година бранителят играе за разнообразни шведски гарнитури (14 мача за до 19 година и 21 за до 17 г.), дебютира на 20 септември 2011 година в мача против Норвегия и записва цялостен мач. Върхът му е през 2013-а, когато печели бронза на Световното състезание до 17 години, провело се в ОАЕ. Там Сундберг започва в 6 от 7-те мача, само че в дуела за бронза, който е против Аржентина, сяда на пейката поради травма в бедрото. В този мач Швеция побеждава с 4:1 и завоюва първия в историята орден на международни шампионати до 17 година

Този миг е исторически и прочут, само че дотук за Ноа Сонко има един по-значим в кариерата му. Той е напълно неотдавнашен - класирането на втората му татковина Гамбия на , което се случва за първи път в историята на нацията. Сундберг оказва помощ за това достижение, като незабравим е квалификационният мач против Габон, в който Гамбия печели с 2:1, а той играе мощно против африканската звезда Пиер-Емерик Обамеянг.
" Когато излязохме от арената, имаше хиляди хора, които щурмуваха рейса ни. Може би успяхме да преминем 200 метра за 20 минути, тъй като беше препълнено с хора и полицията не можеше да се оправи, просто беше безпорядък. Реакциите бяха безусловно истерични. Полуфиналът на Световното до 17 година през 2013-а беше нещо огромно, само че това е рзлично равнище. Вероятно най-голямото нещо, което съм реализирал ", разяснява новото попълнение на Левски.
Впоследствие тимът на Сундберг стигна до четвъртфиналите в Камерун, откакто бе отстранен от домакина. Самият бранител записа 3 непълни мача или 219 минути, само че
В клубен проект кариерата му преди Левски минава в 3 тима - първият е АИК, чийто младеж е. В мъжкия отбор влиза на 6 август 2013 година, а дебютът му е неосъществим за забравяне. Той се включва в последните минути на приятелския мач с Манчестър Юнайтед, като заменя Никлас Бакман пред над 30 000 фенове на " Френдс Арена " в Солна. Мачът приключва с тъждество 1:1. Сундберг подписва с шведския клуб за 3 години, в които изиграва 40 мача, вкарва 3 гола и дава 1 асистенция. Следва един сезон чартърен в Сундсвал, за който прави 52 мача и бележи 4 пъти. Асистенциите му са 3.

Най-дълъг е престоят му в последния му клуб преди прехвърлянето на " Герена " - Йостерсунд. Там гамбийският национал играе в интервала 2018-2021 година, записва 107 срещи, разписва се 5 пъти и подава 2. През сезон 2021 обаче отборът приключва финален в елита и изпада във втора дивизия. Това обаче не е единственият проблем на " Ямткрафт Арена " - Сундберг, а евентуално и други негови съотборници са недоволни от метода, по който научават, че притежателят им е упрекнат във финансови закононарушения и е отхвърлен от длъжността си.
Въпросният предприемач Даниел Киндберг се грижи безрезервно за тима, само че публицисти виждат някои спорове в ръководството му. Например че по времето, в което Йостерсунд е в третото равнище на шведския футбол, играчите летят със аероплан за всичките си мачове, а посещаемостта на домакинските им срещи е под 1000 души. Или че разполага с добре платени задгранични играчи. Киндберг е упрекнат във финансови измами и нарушение шведския закон за публичните поръчки.
" Трябваше да прочетем за това в медиите, а като екип ние трябваше да знаем всичко авансово ", неудовлетворен е Сундберг от случилото се. В последна сметка през декември някогашният му началник е оневинен по всички обвинявания от Апелативния съд и в този момент може да се завърне на пост в шведския първокласен футбол, в случай че пожелае.
Въпреки че постоянно е играл в защита, идолът на Ноа Сонко Сундберг е именитият шведски голаджия Златан Ибрахимович. И актуалният бранител на Левски има една опция да играе един до друг с него, а точно на Олимпийските игри в Рио през 2016-а. Тогава Сундберг е включен в предварителния отбор на Швеция, а треньорът се надява и Ибрахимович, който напълно неотдавна се е отдръпнал от националния тим на " тре конур ", да се включи. В последна сметка обаче актуалната звезда на Милан не го прави, а Швеция със Сундберг в състава отпадна от Игрите в груповия стадий, откакто приключи финален в своята група.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР