Тази есен природата ни дарява с хубаво и топло време.

...
Тази есен природата ни дарява с хубаво и топло време.
Коментари Харесай

Топлото и хубаво време продължава до средата на ноември

Тази есен природата ни подарява с хубаво и топло време. Тази наклонност ще продължии в първата половина на ноември, демонстрират средносрочните синоптични модели, прегледани през днешния ден на постоянното съвещание на Синопточната комисия.

След утежняване на времата в събота и основно в неделя, когато южно от страната ще премине средиземноморски циклон, през идващата седмица още веднъж ни чака относително топло и най-вече слънчево време - повече наподобяващо на октомврийско, в сравнение с ноемврийско.

В събота и най-много в неделя ще е най-вече облачно, в нощта против неделя ще стартират превалявания от дъжд в крайнте южни региони, в неделя ще превали и на други места в страната, само че не се чакат основни превалявания, вятърът от изток ще се усили. Температурите едва ще се намалят.

Още от понеделник, с изтеглянето на циклона на югоизток, времето ще се усъвършенства и до края на идната седмица, а даже ислед това, ще бъде най-вече слънечво и топло за първата десетдневка на ноември.

Температурит се очаретават да бъдат с към 6 - 8 градуса над климатичната норма, което е извънредно топло. В утринните часове тук-там са вероятни мъгли, основно в низините, котловинните полета и към рекита.

Това хубаво есенно време, което продължава към този момент трета седмица се дължи на мощен антициклон, който в идващите дни ще се разположи над съвсем цяла Европа и ще донесе топло есенно време над целия континент. Активните процеси ще са над крайниязапад и крайния север на континента.

Това естествено значи по-малко сила за отопления по-малко прилагане на природен газ, по-ниски енергийни сметки. Направо си е чист шанс, толкоз надълбоко в есента, да имаме толкоз меко време.

Но природата може и да си вземе лихвата за това.

В тази посока е развитиета на времето след 16 -17 ноември. И в този момент с внимание:

Синпотчините модели демонстрират, че към 16-ти ноември от североизток над Източна Европа и Балканите, ще се спусне доста леден арктически въздух от региона на Карско и Баренцово море, който евентуално ще доближи до нашата страна. Ако това се случи, а защото интервала е надалеч напред е допустимо и да не се случи, само че в случай че се случи, в границите на 24 часа можем да се озовем в същинска зима. Моделите демонстрират развитиетоначерноморски циклон и обвързваните с него превалявания от сняг над Източна България и Добруджа.

Казано малко: допустимо е да забележим изобилен сняг, снежна завивка и виелици в интервала след 16-ти ноември. Това е смела прогноза, по-скоро наклонност, вероятността да стане тъкмо по този начин е дребна, само че съществува.

Тази дребна възможност демонстрира, че след средата на ноември зимата може да стартира със мраз и сняг.

Но до тогава ни чакат хубави есенни дни, с меки дневни температури и липса на превалявания - това е проблем, тъй като есента е суха.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР