Тази есен местните избори в София са изключително оспорвани и

...
Тази есен местните избори в София са изключително оспорвани и
Коментари Харесай

Новият общински съвет в София: известни и неизвестни

Тази есен локалните избори в София са извънредно оспорвани и причина за това е освен очертаващият се балотаж за кметския пост, само че и съревнованието за 61 места в Столичния общински съвет (СОС). За първи път ГЕРБ може да загуби болшинство в съвета, като съгласно разнообразни прогнози ще има сред 21 и 26 общински съветници вместо сегашните 30 (досега ГЕРБ си осигуряваше изчезналия глас нормално от Съюз на демократичните сили и ДБГ).

Очакванията са в новия общински съвет да има сред седем и девет групи, което не е необичано за София, както и двама самостоятелни съветници. Според последното оповестено изследване на " Алфа Рисърч " след групата на ГЕРБ, поддръжката за която е 32.1%, се чака да бъдат групите на " Българска социалистическа партия за България " с 21.4% от гласовете и " Демократична България " с 15.5%. По калкулации на партийните щабове социалистите ще имат 15-16 места, а десните - 11-12.

Останалите места в Столичния общински съвет ще бъдат разпределени сред Вътрешна македонска революционна организация (6.1%), претендентите на " Спаси София ", " Глас Народен " (2.6%), листата на обединението зад Мая Манолова - " ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ЗНС " (2.5%) и евентуално други по-малки партии.

Кандидатите за общински съветници в София са 1010, а позициите в бюлетината са 34, в това число листите и самостоятелните претенденти. Освен това има и опцията " Не поддържам никого ". Според изборни специалисти на този избор разбъркването на листите в София ще е по-трудно, защото с цел да сработи преференцията, за съответен претендент би трябвало да гласоподават 7% от подкрепящите листата, а не както до момента - от общинската изборна квота, която през 2015 година бе към 6300 гласа.

Новите остарели съветници

За да понижи загубата на доверие поради компромисни решения, некачествени поправки и противоречиви условия в публични поръчки в София, ГЕРБ извади от листата си, чийто лидер е Йорданка Фандъкова, дългогодишни общинари като Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов и ги размени с гражданска квота, претенденти от която са кардиологът проф. Иво Петров, акушер-гинекологът проф. Асен Николов и архитектът от критикуващата локалната администрация " Група Град " Ивайло Петков.

На избираеми места са дългогодишните съветници от ГЕРБ Елен Герджиков, Малина Едрева, Николай Стойнев, Татяна Георгиева, Екатерина Йорданова, Валя Чилова, Лорита Радева, Силвия Христова, Анна Стойкова и Зафир Зарков, както и сътрудниците им Борислав Борисов от Съюз на демократичните сили и Стефан Марков и Прошко Прошков, които до момента бяха съветници от ДБГ в групата на Реформаторския блок. В листата влизат шефът на Центъра по градска подвижност Христиан Петров, радиоводещият Симеон Колев и шефът на 119-о СУ Диян Стаматов (още за листата на ГЕРБ вижте тук).

Социалистите, чиято политическа група в СОС беше трета по бройка, се надяват да удвоят броя на съветници си, които в този момент са седмина. На избираеми места са досегашните съветници Калоян Паргов, който е и водач на Българска социалистическа партия в София, Милка Христова, Иван Таков, Владимир Данев, Альоша Даков, Николай Николов, както и зам.-областният шеф Диана Тонова и Иван Мечков от Комунистическа партия на България (още за листата на " Българска социалистическа партия за България " вижте тук).

 Голяма част от общинските съветници в този мандат още веднъж са претенденти.
© Юлия Лазарова

Голяма част от общинските съветници в този мандат още веднъж са претенденти.

На челните избираеми места в листата на " Демократична България " са някогашният ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов, претендентът за кмет и ръководител на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, артистът Веселин Калановски, досегашните съветници от ДСБ Марта Георгиев и Иво Божков, както и водачът на градската организация на партията Любомир Георгиев. В новия общински съвет ще влязат и съпредседателят на Зелено придвижване Владислав Панев, природозащитникът Тома Белев, както и програмистът Михаил Паргов и софтуерният инженер Симеон Ставрев, които са от " Да, България " (още за листата на " Демократична България " вижте тук).

С шансове от листата на Вътрешна македонска революционна организация, чийто лидер е претендентът за кмет Ангел Джамбазки, който ще остане евродепутат, са досегашните общински съветници Карлос Контрета и Димитър Антов, градският водач на партията Владимир Митов и юристът Михаил Петров. На първите места в листата на " Глас Народен " са съветници от група " Пет " в изтичащия мандат - Светослав Витков, Стоян Александров, Иван Велков и Венцислав Мицов. Водач на листата на обединението сред ДБГ, Национална движение „Симеон Втори" и ЗНС е водачът на ДБГ Димитър Делчев, а втори е актуалният общински консултант от коалиция " Сердика " Воислав Тодоров.

Според изследването на " Алфа Рисърч " 9.9% от гласоподавателите биха дали своят вот за други претенденти. Борис Бонев и Гергин Борисов от " Спаси София " са издигнати от два инициативни комитета и съгласно множеството прогнози ще влязат в новия съвет. С малко доверие са листите на НФСБ, " Атака ", АБВ и " Движение 21 ".

Кой ще взема решенията

Възможните болшинства в новия общински съвет зависят и от това дали актуалният кмет и претендент на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили за нов мандат Йорданка Фандъкова ще завоюва изборите. Според проучването на " Алфа Рисърч " тя има алегорична преднина от 1.7% пред издигнатата от предприемчив комитет Мая Манолова, която е подкрепена от Българска социалистическа партия, АБВ, " Движение 21 ", ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ЗНС, " Път на младите ", " Волт " и други

Ако Фандъкова завоюва нов мандат, ГЕРБ евентуално ще се опита да повтори управническата формула от национално равнище и да работи със съветниците на Вътрешна македонска революционна организация. И в този мандат двете партии работят дружно, а съветниците от дребната група постоянно поддържат ръководещите с гласувания си. Според представители на двете обединения не е невероятно дружно да реализират болшинство след изборите, само че хора от Вътрешна македонска революционна организация, които се надяват на шестима съветници в новия СОС (сега " патриотите " имат петима), споделят, че обединението не е сигурна и имат рецензии и условия към ГЕРБ. Едно от тях може да е представител на Вътрешна македонска революционна организация да е зам.-кмет на Столичната община. Ако болшинство няма, Фандъкова ще би трябвало да търси поддръжката и на други групи или обособени съветници.

Ако Манолова, която няма лична листа и не е претендент за общински консултант, завоюва изборите за кмет на София, ще би трябвало да търси поддръжка за политиките си, защото партиите, които застанаха зад нея, мъчно биха имали 31 съветници. Тогава вид остава тя да работи за болшинства по разнообразни решения, което не наподобява елементарно.

И при двата сюжета решаващи ще се окажат гласовете на съветниците от " Демократична България ", които в този момент декларират, че не поддържат нито една от двете, както и политиките в техните платформи. На национално равнище обединяването се стреми да е опция на държавното управление на Бойко Борисов, тъй че поддръжка за локалното ръководство на ГЕРБ би носела загуби. Същото би било и при възможна поддръжка за Манолова, която е дълготраен ляв политик, а гласоподавателите на " Демократична България " са най-вече десни.

Какво следва

След изборите най-важната задача пред новия общински съвет е приемането на общинския бюджет за идната година, който обаче се предлага от екипа на кмета. Обикновено столицата разполага с голям бюджет, като за т.г. той е 1.7 милиарда лева В задачата влиза и определянето на размера на локалните налози и такси за 2020 година, чиито параметри обаче са заложени по закон и не зависят толкоз доста от разпределението на силите в съвета. По време на акцията и Фандъкова, и Манолова дадоха обещание, че смяна на налозите и таксите няма да има.

Друга задача пред новите общински съветници евентуално ще бъде изменението на Общия организационен проект на София, каквито поръчки се чуха от разнообразни претенденти.

По закон общинският съвет е групов орган с обща подготвеност, т.е. политиката му се образува въз основа на болшинството. Основно негово пълномощие е да приема общинските наредби и измененията в тях, т.е. от него зависят отговорности на жителите и наказания за неспазването им. Той избира управленията на общинските компании и лечебни заведения и се разпорежда с общинско имущество.

Общинският съвет обаче няма думата при осъществяване на публични поръчки, възложител на които е кметът на общината. Той има по-голяма роля при концесии, които може да възнамерява.

Столичният общински съвет заседава два пъти месечно - всеки втори и четвърти четвъртък. Всеки общински консултант може да взе участие в две комисии, които нормално заседават преди съвета. Чистото месечно заплащане на един общински консултант в София е към 1100 лева, като няма ограничавания той да работи и нещо друго.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (214)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР