Тази есен Иран възобнови присъственото обучение в училище въпреки разрастващата

...
Тази есен Иран възобнови присъственото обучение в училище въпреки разрастващата
Коментари Харесай

Без момичета в иранските учебници

Тази есен Иран възобнови присъственото образование в учебно заведение макар разрастващата се пандемия от ковид. Родителите на третокласниците се натъкнаха на нещо ненадейно за формалния учебник по математика – корицата е изменена и са отстранени девойките от нея. В истинското издание от 2019 година корицата изобразява пет деца, в това число и момиченца със забрадки, които си играят под дърво. През 2020 обаче на корицата има единствено момчета…

Образованието в ислямската република е същинско предизвикателство – образователната стратегия се трансформира за четвърти следващ път за последните 4 години, написа „ Дойче Веле “. Актуалният образователен проект е утвърден през 2012 година от  Върховния съвет на Иранската културна гражданска война, съгласно който образователният материал би трябвало да подхожда с ценностната система на обществото. И въпреки момиченцата да съставляват сред 57 и 60% от учениците в страната, очевидно за тях няма място в учебниците.

„ Учебниците се употребяват за одобряване на полезностите на политическата система в обществото. А в тази система дамите редовно се подценяват “, споделя пред „ Дойче Веле “ Роши Рузбехани – авторка и илюстраторка на книгата „ 50 вдъхновяващи ирански дами “.

„ В тази система примерната жена се грижи за семейството и за децата. Нейната най-важна роля е да бъде добра брачна половинка и майка. Ние обаче знаем, че сме доста повече от това “, споделя тя.

Иранската художничка, основала корицата на учебника по математика, разгласява известие в Instagram, в което изяснява, че е шокирана от радикалната смяна. Допълва и че тя е направена без нейно позволение. Много хора одобряват действието на Министерството на образованието като следващата офанзива на държавното управление против дамите в Иран. Затова те откриха метод да се защитят – някои родители отпечатваха и залепиха на корицата фотография на Мариам Мирзахани – иранска математичка, която през 2014 година стана първата жена носителка на най-престижната премия в региона на математиката – Филдсовия орден.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Azadeh Shafiee (@azadeh__shafiee)

Други прибавиха и стикери с анимационни героини:



Трети пък саморъчно нарисуваха същия брой девойки, който да подхожда на момчетата. " Не можете просто да изтриете девойките ", пишат консуматори в обществените мрежи. 



Иранското министерство на образованието, представено от The Observers, съобщи, че променило корицата, откакто „ специалистите по логика на психиката и хармония “ сметнали, че корицата е „ прекомерно претрупана “. Това ги подтикнало да понижат броя на изобразените деца. Но по този начин и не дава пояснение за какво са отстранени единствено тези от женски пол.

 
Аржентина е на път да легализира абортите
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР