Тази дни в медиите се появи новата за първото бебе,

...
Тази дни в медиите се появи новата за първото бебе,
Коментари Харесай

Какви са правата на еднополовите родители у нас?

Тази дни в медиите се появи новата за първото бебе, което се роди в семейство от еднополови родители. То е заченато ин витро посредством неизвестен донор. Използвани са яйцеклетките на едната бъдеща майка, а другата износва детето и го ражда.

В България обаче липсва правна регулация на този тип фамилии и по тази причина еднополовите родители се сблъскват с редица проблеми.

„ По закон майка се води тази, която го е родила, а другата няма никакви права”, изясни в „ Тази сутрин” оп БТВ Венета Лимберова, ръководител на младежка ЛГБТ организация "Действие ".

По думите й към този момент у нас липсва политическа воля за регулация на тези случаи.

„ Трябва да се подчертава най-много върху правата на детето, тъй че децата, които се раждат в еднополови фамилии, да не бъдат дискриминирани поради правния статус на родителите”, разяснява Лимберова.

Тя посочи, че при възможна разлъка на родителите, нераждалият сътрудник може да няма достъп до детето си. Също по този начин при положение на гибел на единия родител, другата майка няма никакви права върху детето.

Галина Георгиева е майка на 5-годишно дете. Тя изясни, че в България има повече от 90 еднополови родители, които отглеждат над 60 деца.

„ Дискриминацията не е вродена линия в децата. Тя се придобива на един по-късен стадий и е добит инстикт от родителите. Децата са любопитни, те не демонстрират никакви негативни усеща. Имаме и от ден на ден схващане от страна на родителите”, разяснява Галина Георгиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР