Тази дискусия при президента относно протичането на изборния процес сякаш

...
Тази дискусия при президента относно протичането на изборния процес сякаш
Коментари Харесай

Политолози: Едва ли камерите в секциите ще подобрят изборния процес

Тази полемика при президента по отношение на протичането на изборния развой като че ли постоянно ще е закъсняла. Това е диалог, който включва доста други подтеми. Едва ли сходно препускане е пътят за повишавена на легитимността на изборите в очите на гласоподавателя. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия политологът Страхил Делийски.

По думите му отсъствието на Обединените патриоти и ГЕРБ от полемиката не е добър знак.

,,Двете страни - и президентството, и държавното управление - имат отношение към това напрежение. Ако ние ще преобладаваме политическия развой и решаваме да го водим на принцип на пук, политическият развой надали ще завоюва. Това надали е добър знак, което се случва сред президента и правителството'', добави Делийски.

,,По-големият проблем е политическата реалност на гласовете, тъй като да вземеш 50 лв. за това, че си продал гласа си за избрана партия се трансформира надали не в престижност, а това е един голям проблем'', уточни още политологът

,,Едва ли това най-хубавият метод, че страната работи. Подобен вид механически решения като въвеждането на видеонаблюдение по секциите няма по какъв начин да върне чувството, че изборният развой е задоволително законен. Добре, дано да се стартират да се вършат крачки, само че да стартираме от малко по-далечко, а не от покрива на къщата'', сподели още той.

,,Честно казано, аз не видях необикновен смисъл от тази полемика при президента Радев. Така или другояче имената в изборните описи са повече от цялото население, т.е. приказваме за малко над 7 милиона имена. Освен това забелязвате ли, че всичко се трансформира - бюлетините, логаритъма, назначението на комисии, само че не и самите изборни описи, които са си същите от 90-те години. Те изплуват на дневен ред две или пет седмици преди изборите, когато към този момент нищо не може да се направи. Това е малко като откзването от цигарите или започването на диета - започваме от понеделник, само че кой тъкмо понеделник не е ясно'', разяснява по тематиката другият политолог в студиото Димитър Димитров.

,,Винаги ще се намерят 10 или 100 секции, в които ще е явно, че нещо неправилно се случва, ще се повъртят в обществените мрежи или в някои от занимателните излъчвания и най-после ще се лепне общият етикет, че на всички места е по този начин. Така че това видеонаблюдение надали ще бъде от чак такава полза'', заключи Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР