Тази баница ще ви върне в дните от детството, които

...
Тази баница ще ви върне в дните от детството, които
Коментари Харесай

Баница с парено тесто

Тази баница ще ви върне в дните от детството, които прекарвахте лятото на село

Необходими Продукти

за тестото


● брашно - към 1 кг
● сол - 1 с.л. равна
● захар - 1 ч.л. равна
● лой - 50 мл олио, мехлем, масло
● вода - 500 мл вряла
● сирене - 400 г за поръсване
● лой - 350 мл примес

Начин на подготвяне

Разтопете примес от трите типа лой и отделете 400 мл от нея. В дълбока купа пресейте брашното, прибавете солта, захарта и 50 мл от мазнината. Наведнъж прибавете врялата вода и при пламенно бъркане с шпатула бъркайте до момента в който можете. След което продължавате да доомесвате с ръце до меко тесто.

Разкъсвате тестото на по-големи от яйце части. Намажете тавата с част от мазнината, всяко парче тесто топвате в мазнината, разстилате с пръсти напряко в тавата на лист (нормално е да се къса, не трябва да се притеснявате) с величина на дъното на тавата, като посред им поръсвате с натрошеното сирене отмерено. Така редувате тесто и сирене до привършване.

Съберете краищата на баницата към средата на тавата и обърнете получената топка с подвитите краища изпод, с ръце разстилате още веднъж тестото до постигане размера на дъното. Накрая, с кокалчетата на пръстите притискайте тестото на места за формиране на ямички в баницата, полейте с останалата лой.

Поставете тавата в авансово нагрята фурна на 200 градуса в първите 20 минути а след това намалете градусите на 180, като леко припичате горната коричка и след това завийте с фолио, общо печете за към 50 минути. Извадете изпечената баница напръскайте я леко с вода и я завийте за към 10 минути, сервирайте.

Баница, която съм яла в детството си, от ръцете на баба ми, само че тя я приготвяше напълно с разтопена мехлем, паметен усет. Вкусна с хрупкава коричка извън и мека от вътрешната страна, както топла по този начин и студена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР